Moda macabră a atacurilor palestiniene cu arme albe asupra israelienilor a făcut o nouă victimă, marți. O palestiniană a fost împușcată mortal, după ce a încercat să atace cu un cuțit polițiști de la graniță care patrulau în Orașul Vechi din Ierusalim, potrivit DPA. Polițiștii nu au fost răniți, dar au deschis focul asupra femeii în vârstă de 50 de ani, care locuia în Ierusalimul de Est, a precizat poliția.
Palestinienii au lansat zeci de atacuri cu cuțit împotriva israelienilor, de la începutul lunii octombrie, protestând împotriva ocupației. Mulți dintre atacatori au fost adolescenți care au acționat fără nicio legătură cu o organizație militantă. Israelul a atribuit violențele retoricii vehemente a ”liderilor musulmani radicali, care spală creierele tinerilor și glorifică martiriul”. De cealaltă parte, palestinienii au acuzat oprimarea. Aproximativ 29 de israelieni au fost uciși în atacuri cu cuțit. În aceeași perioadă, 180 de palestinieni au fost uciși. Majoritatea erau atacatori împușcați mortal în timp ce înjunghiau sau încercau să înjunghie civili israelieni sau reprezentanți ai forțelor de securitate israeliene. Alții au fost uciși în ciocniri între forțele de securitate israeliene și palestiniene.
Între timp, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunțat că statul Israel a distrus deja, de la începutul lui 2016, mai multe locuințe și alte clădiri construite cu ajutor internațional în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat, decât în întreg anul 2015. Conform OCHA, în perioada 1 ianuarie - 2 martie 2016, Israelul a demolat 121 de structuri finanțate integral sau parțial de donatori internaționali. În 2015, numărul clădirilor demolate a fost de 108. Printre aceste structuri se află case pentru palestinieni, dar și cel puțin o școală și construcții temporare precum adăposturi pentru animale. Potrivit lui Robert Piper, coordonatorul ONU pentru probleme umanitare în teritoriile palestiniene, ”ritmul acestor demolări este unul alarmant. Vom protesta, bineînțeles, pe lângă autoritățile israeliene, așa cum procedează deja comunitatea diplomatică”.
Israelul, care ocupă Cisiordania din 1967, afirmă că aceste structuri au fost ridicate fără autorizație, fiind așadar ilegale. Pe de altă parte, însă, grupuri de apărare a palestinienilor arată că, în zonele din Cisiordania aflate sub controlul armatei israeliene, permisele de construire sunt practic imposibil de obținut. ”Nu mă îndoiesc că linia dură a Guvernului este, în parte, rezultatul măsurilor unilaterale adoptate de Europa, și anume etichetarea produselor provenite din colonii de către UE”, a afirmat deputatul Moti Yogev, din partea unei formațiuni naționaliste religioase, președintele subcomitetului pentru Cisiordania al puternicei comisii parlamentare pentru relații externe și apărare. În opinia lui Robert Piper, ”creșterea numărului de demolări ar putea fi legată și de recentul val de atacuri palestiniene, care pune Guvernul israelian sub presiune, precum și de voința reînnoită de a promova expansiunea coloniilor în aceste zone”.
Citește și:
Doi palestinieni uciși după ce au rănit un colonist în Cisiordania
Bărbat împuşcat mortal în Toulouse
Prima zi de muncă, ultima zi de viață
NSA a interceptat convorbiri între Angela Merkel şi Ban Ki-moon
Un copil de 3 ani şi-a omorât sora, în SUA
Israelul a distrus mai multe panouri solare şi locuinţe în Cisiordania