Paloma Petrescu - vinovată şi demisă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Capul învăţămîntului preuniversitar a fost tăiat de Tăriceanu însuşi

Paloma Petrescu - vinovată şi demisă

Eveniment 20 Iunie 2006 / 00:00 3075 accesări

În ciuda tuturor susţinerilor pe care le-a avut din partea colegilor de partid şi în special din partea ministrului Hărdău, secretarul de stat pentru învăţămîntul preuniversitar, constănţeanca Paloma Petrescu, a fost, ieri, demisă chiar de premierul Tăriceanu. Controversată în timpul mandatului de inspector şcolar general la Constanţa, numele său fiind vehiculat în cîteva scandaluri legate de primire de mită şi abuz în serviciu, Paloma Petrescu va fi nevoită să se întoarcă la catedra de chimie de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrîn”. Hotărîrea primului-ministru vine după ce subiectele pentru testele naţionale la istorie au ajuns în posesia unui ziarist de la un cotidian central care a intrat în sediul Ministerului Educaţiei, fără a fi luat la întrebări de cineva şi dîndu-se drept reprezentant al comisiei de examen din Dâmboviţa. Responsabilităţile organizării testelor naţionale vor cădea acum chiar în sarcina ministrului Educaţiei.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a ţinut de promisiuni şi ieri l-a eliberat din funcţie pe secretarul de stat pentru învăţămîntul preuniversitar, Paloma Petrescu, pe care o consieră vinovată de tot scandalul izbucnit sîmbătă cînd un jurnalist a reuşit să intre în posesia subiectelor sigilate de la testele naţionale, dîndu-se drept inspector şcolar din Dîmboviţa. Solicitarea de demitere a fost cuprinsă într-o scrisoare pe care şeful Executivului i-a transmis-o ministrului Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău, care declara acum două zile că nu este de acord cu această propunere a şefului său direct. "Urmare a deficienţelor constate în data de 17 iunie în pregătirea desfăşurării testelor naţionale, vă solicit să preluaţi personal coordonarea organizării şi desfăşurării acestor teste şi să asiguraţi derularea în cele mai bune condiţii, în deplină corectitudine, a tuturor examenelor din perioada următoare, inclusiv a examenului de bacalaureat", se arată în scrisoarea lui Tăriceanu. Premierul a precizat că nu are în vedere demiterea ministrului Educaţiei, Mihail Hărdău, dar a apreciat că lucrurile nu vor fi rezolvate pe deplin decît atunci cînd la Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor exista proceduri clare. "Eu cred că pentru o asftel de deficienţă nu se poate cere ministrului să-şi asume responsabilitatea, dar sînt nişte responsabilităţi în minister care trebuie asumate şi aceste responsabilităţi sînt, în general, în subordinea secretarilor de stat", a mai spus el. Conducerea Ministerului Educaţiei nu vrea să facă nici un fel de comentariu referitor la decizia premierului. Deşi de la izbucnirea scandalului testelor naţionale a susţinut-o puternic pe Paloma Petrescu, ministrul Hărdău a declarat ieri că este un soldat disciplinat, chiar dacă a avut altă părere. "Sînt un soldat disciplinat. Respect ordinele. Pînă acum era o discuţie ipotetică. Acum avem certitudine. Aşa că mă supun deciziei premierului", a declarat Mihail Hărdău.

Reacţii politice

În schimb, colegii din Partidul Democrat au sărit în apărarea Palomei Petrescu. Liderul PD Emil Boc a declarat, ieri, că nu ştie dacă Paloma Petrescu este vinovată, deşi a aflat de intenţia premierului de a o demite, susţinînd că aceeaşi măsură ar fi trebuit aplicată şi în cazul persoanelor responsabile de distribuirea fluturaşilor şi în cel al scurgerii de informaţii de la MapN. Boc a declarat că ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău, "se bucură" în continuare de sprijinul democraţilor, dar că nu ştie dacă Paloma Petrescu este vinovată sau nu în cazul incidentului de la MEdC. Scandalul subiectelor testărilor naţionale a fost însă aspru criticat de preşedintele UDMR Marko Bela. "Este un lucru grav şi cineva trebuie să răspundă, cineva din conducerea Ministerului, ministrul sau un secretar de stat, cel care este responsabil, şi nu portarul. Sper că nu vom ajunge la situaţia în care vom găsi drept ţap ispăşitor în persoana unui portar sau a unui funcţionar”, a spus Marko Bela, care este ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile culturii, învăţămîntului şi integrării europene. În acelaşi timp, el s-a declarat nemulţumit de activitatea Ministerului Educaţiei, apreciind că în ultimele luni acesta nu a funcţionat "cum ar trebui", nu are iniţiative şi nici o activitate "corespunzătoare”.

Şi tăcerea este un răspuns

Secretarul de stat nu a putut fi contactat pînă la închiderea ediţiei, dar sîmbătă, imediat după ce jurnalistul care a pus foarte uşor mîna pe subiectele secrete a dat totul în vileag, a declarat că nu se simte vinovat de nimic. Ba mai mult, susţinea că se ocupă, în continuare, de detaliile organizării testelor naţionale, uitînd să vadă problemele importante cu care se confruntă sistemul de educaţie din România. În perioada 1993-1997 Paloma Petrescu şi-a desfăşurat activitatea la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa unde a activat ca inspector şcolar general adjunct. În 2001, ea a preluat şefia inspectoratului judeţean. În 2004, a fost schimbată din funcţie, revenind la catedra de chimie a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrîn” şi înscriindu-se în acelaşi timp în PD. După un an, a reapărut în atenţia publicului ca secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei. Controversată în timpul mandatului de inspector şcolar general, numele său fiind vehiculat în cîteva scandaluri legate de primire de mită şi abuz în serviciu, Paloma Petrescu, despre care se spune că este prietena cumnatei lui Băsescu, va fi nevoită probabil să se întoarcă la catedra de chimie de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrîn” Constanţa.



12