Pământul se îndreaptă către distrugere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poluarea a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 800.000 de ani

Pământul se îndreaptă către distrugere

Ştiință 30 Octombrie 2017 / 16:33 1222 accesări
Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a crescut cu 50% în 2016 față de media ultimului deceniu

Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a crescut cu 50% în 2016 față de media ultimului deceniu

În timp ce președintele american, Donald Trump, a retras SUA din acordul de reducere a poluării semnat la Paris, atmosfera terestră a atins un nou record al concetrației de dioxid de carbon. Vestea a venit de la Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care avertizează că această evoluţie va iniţia schimbări impredictibile în sistemul climatic. Cercetătorii au dezvăluit că nivelul de CO2 a ajuns la cea mai ridicată concentraţie din ultimii 800.000 de ani, ca urmare a activităţii antropice şi fenomenului meteorologic El Nino, iar creșterea de anul trecut este cu 50% mai mare decât media ultimilor zece ani. "Este cea mai mare creştere înregistrată în cei 30 de ani de când avem această reţea", a anunțat doctorul Oksana Tarasova, şefa programului de monitorizare atmosferică al OMM.

Potrivit raportului, care are la bază măsurători realizate în 51 de ţări, creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă este în ultimii 70 de ani de aproape o sută de ori mai mare decât era la finalul cele mai recente ere glaciare, care s-a încheiat în urma cu aproximativ 11.700 de ani. Experţilor au avertizat că ultima dată când pe Pământ s-a înregistrat un nivel similar de CO2 a fost acum trei-cinci milioane de ani, în perioada de mijloc a erei Pliocene. În acel moment, temperatura globală medie era cu 2-3 grade Celsius mai ridicată decât cea actuală, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai mare din cauza topirii gheţarilor din Groenlanda şi gheţarilor din vestul Antarcticii. "Numerele nu mint. Continuăm să emitem mult prea mult şi acest lucru trebuie inversat", a spus Erik Solheim, şeful Programului de Mediu al Naţiunilor Unite.

Din cauza poluării, temperatura pe glob a crescut îngrijorător în ultimii ani, aducând fenomenele meteorologice extreme. "Din punct de vedere geologic, este ca şi cum am injecta o cantitate imensă de căldură. Schimbările nu vor dura zeci de mii de ani ca înainte, se vor produce rapid și nu cunoaştem sistemul în această stare, iar acest lucru este un pic îngrijorător", a confirmat Oksana Tarasova. Mai mult, un raport recent întocmit de către o agenţie guvernamentală din SUA indică faptul că anul 2016 a fost cel mai călduros din istorie şi al treilea an consecutiv în care s-au înregistrat temperaturi-record la nivel mondial, cele mai ridicate în cei 137 de ani de când se fac măsurători. Recordul de temperaturi de anul trecut a fost influenţat de o combinaţie a efectelor încălzirii globale şi a unui puternic efect "El Niño" de la începutul anului. Indicatorii principali ai schimbărilor climatice au continuat să reflecte tendinţele încălzirii planetei”, se arată în raport. Fenomenul El Niño este caracterizat de crearea unor zone excesiv de calde şi secetoase în părţi ale Pacificului şi afectează clima la nivel global, prin impactul asupra cantităţii de CO2 în atmosferă ca urmare a secetei care limitează nivelul de dioxid de carbon absorbit de plante.

Taguri articol


12