Aproximativ 300 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma puternicului cutremur din Chile, care a cauzat importante pagube materiale, iar bilanţul victimelor ar putea creşte în continuare. Seismul de 8,8 grade pe scara Richter, care a zguduit Chile, sâmbătă, este unul dintre cele mai puternice din lume înregistrate în ultimul secol. De altfel, tot în Chile a avut loc în 1960 seismul cu cea mai mare magnitudine înregistrată vreodată, de 9,5 grade pe scara Richter. O nouă replică, având magnitudinea de 6,1 s-a produs, duminică, în ocean, în zona centrală a statului Chile. Circa 60 de replici au fost înregistrate după cutremurul de sâmbătă, şase având magnitudinea de peste 6 grade. La nouă ore de seismul din Chile, s-a declanşat o mişcare telurică de 6,1 grade şi în Argentina, soldânduse cu moartea unui copil de 8 de ani şi a unui bărbat de 70 de ani au murit sâmbătă, în urma unui cutremur de 6,1 grade pe scara Richter produs în nordul Argentinei, la nouă ore după seismul cu magnitudinea 8,8 înregistrat în Chile,
Echipele de salvare încercau, duminică, să salveze persoanele prinse sub dărâmături şi să vină în sprijinul sinistraţilor. Circa 100 de persoane ar fi prinse sub dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbuşit în oraşul Concepcion, cel mai afectat de cutremur. Zeci de case au fost avariate, maşinile au fost zdrobite, drumurile găurite, iar podurile distruse. Iar, duminică dimineaţa, câteva zeci de persoane jefuiau un supermarket din Concepcion, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea chiliană, care a anunţat şi alte cazuri de jaf. Poliţia a reuşit cu greu să disperseze grupurile de persoane care sustrăgeau alimente din depozitul unui supermarket din oraş, folosind tunuri de apă şi gaze lacrimogene. „Nu este furt, este disperare. Nu mai avem nimic de mâncare sau de băut”, îi striga o femeie de circa 30 de ani unui reporter al televiziunii publice TVN. Imaginile înfăţişau, de asemenea, numeroase persoane luând produse alimentare şi de primă necesitate, dar şi grupuri de tineri care fugeau cu aparate electrocasnice.
● VALURI SEISMICE ● La nivel naţional, circa 1,5 milioane de locuinţe ar fi avariate, fiind afectate două milioane de persoane. Oraşul Curico, situat la 200 de kilometri la sud de capitala Santiago de Chile, a fost distrus parţial. Circa 90% din centrul istoric este la pământ. Oraşul a rămas fără biserica sa tradiţională şi fără multe case vechi, în timp ce coasta, măturată de valuri gigantice, a suferit pagube importante. Mai la sud, în portul Talcahuano, impactul valurilor seismice a propulsat vapoarele până în centrul oraşului. Lloca, situat la 130 de kilometri de Curico, a fost măturat de un val gigantic. Cinci persoane au murit şi alte 11 au fost declarate dispărute în insula Robinson Crusoe, situată la circa 700 de kilometri de coastele chiliene.
Şi dincolo de Chile, consecinţele seismului au fost resimţite în numeroase ţări din Pacific. În Japonia, un tsunami de 120 de centimetri a atins, duminică, portul Kuji din nord-estul ţării, după un prim val de 90 de centimetri. În Rusia, valuri de până la doi metri au atins arhipelagul Kurile. Se estimează că 100 de valuri provocate de seismul din Chile ar putea ajunge în zilele următoare în Rusia, situată la 18.000 de kilometri la nord-vest de Chile. Tsunami au ajuns şi în Noua Zeelandă, Australia, Polineza franceză şi Hawaii, precum şi alte insule din Pacific. Duminică după-amiază, autorităţile americane au anulat alerta de tsunami emisă pentru toate ţările riverane Oceanului Pacific.
● ZONE DE CATASTROFĂ ● 90% dintre persoanele decedate dormeau în timp ce s-a produs cutremurul, la ora locală 03.34. Numeroşi chilieni au intrat imediat pe reţelele de socializare de pe Internet pentru a trimite mesaje familiilor lor, deoarece seismul a dus la întreruperea comunicaţiilor. Populaţia a trimis informaţii, fotografii şi mesaje de ajutor, precum şi date despre cutremurul care a afectat centrul şi sudul ţării sud-americane. Chile este situat în zona cu cea mai puternică activitate seismică din lume şi infrastructura sa a rezistat chiar foarte bine, având în vedere faptul că s-au înregistrat de aproape o mie de ori mai puţine victime ca în Haiti. Costul pagubelor ar putea atinge între 15 şi 30 de miliarde de dolari, potrivit calculelor companiei americane EQECAT, specializă în evaluarea riscurilor. Firma evaluează acest cost la 10%-15% din Produsul Intern Brut chilian. Peste jumătate din pagubele înregistrate vizează regiunea capitalei, Santiago, o zonă foarte urbanizată.
„Forţa naturii a lovit încă o dată ţara noastră”, a afirmat preşedintele Michelle Bachelet, precizând că şase regiuni au fost declarate zone de catastrofă, pentru a permite alocarea de ajutoare şi resurse suplimentare. Li s-a cerut chilienilor să rămână calmi şi să economisească resursele, inclusiv apa şi energia electrică. Reluarea şcolii, programată pentru data de 3 martie, a fost amânată, iar spectacolele au fost anulate pentru o perioadă de 72 de ore. În pofida pagubelor, autorităţile chiliene au cerut comunităţii internaţionale să aştepte înainte de a trimite ajutoare pentru a se putea organiza distribuirea lor cât mai eficient. UE a aprobat ieri un ajutor de urgenţă de trei milioane de euro.
„Cutremurul din Chile este o reacţie a mamei-natură faţă de politicile care distrug mediul”, a apreciat primul preşedinte indigen al Boliviei, Evo Morales. Şeful statului bolivian şi-a exprimat solidaritatea cu Chile şi a afirmat că este foarte grav să vadă cum mor fraţi în cutremure. Simt că mama-natură se supără”, a declarat acesta, făcând aluzie la Pachamama, zeiţa incaşă a Pământului, care are o mare importanţă pentru majoritatea indigenilor din America de Sud şi la care Evo Morales se referă adeseori atunci când vorbeşte despre originile sale.