Până în 2018, vom avea o hartă a ecosistemelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Până în 2018, vom avea o hartă a ecosistemelor

Ştiință 25 Mai 2016 / 18:41 790 accesări

România va avea, până în 2018, o hartă a ecosistemelor și a serviciilor oferite de acestea, prin intermediul unui proiect în valoare de 3,38 milioane de euro, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009 - 2014, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), într-o conferință de specialitate. Proiectul intitulat „Demonstrarea și promovarea valorilor naturale, pentru a sprijini procesul decizional în România” este inclus în Programul RO02 - „Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor“, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009 - 2014.

Activitățile proiectului se vor implementa de către ANPM, în calitate de promotor de proiect, alături de partenerii săi: Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (Norwegian Institute for Nature Research - NINA), WWF România și Agenția Spațială Română. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 3,38 milioane euro, din care 2,878 milioane euro reprezintă grantul de 85% oferit prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European, iar 507.918 euro - cofinanțarea de 15% din bugetul național. Obiectivul principal al proiectului constă în realizarea cartografierii și a evaluării biofizice la nivel național a ecosistemelor și serviciilor oferite de ecosistemele selectate în conformitate cu procesul de Cartografiere și Evaluare a Ecosistemelor și Serviciilor acestora (MAES), proces care este în curs de desfășurare la nivelul Uniunii Europene.

Data de finalizare a implementării proiectului este ianuarie 2017, urmând ca întreg procesul de cartografiere (MAES) să fie încheiat în anul 2018. Conform datelor oficiale dezvăluite, miercuri, de către ANPM în conferința de prezentare a proiectului, 47% din suprafața României este formată din ecosisteme naturale și semi-naturale. Pe de altă parte, România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai puțin de 1,6 milioane de hectare (rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu 580.000 de hectare.

Ariile naturale protejate înființate în România, inclusiv siturile Natura 2000 - arii naturale protejate de interes European -, reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României.

Informațiile publicate la sfârșitul lunii ianuarie 2016 de Societatea Ornitologică Română (SOR) arată că România deținea, la nivelul anului 2015, un număr de 1.486 de arii naturale protejate, în creștere cu 156,6% față de anul de referință 1990.

Statistica prezentată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de mediu indică faptul că, la sfârșitul anului trecut, pe plan național existau 13 parcuri naționale și 15 parcuri naturale. De asemenea, Rețeaua Natura 2000 din România cuprindea 383 de Situri de Importanță Comunitară (SCI), respectiv 148 de Situri de Protecție Avifaunistică (SPA). Pe de altă parte, în Uniunea Europeană, Natura 2000 acoperă 18% din suprafața terestră și 4% din cea a mărilor, fiind cea mai mare rețea de arii protejate din lume, însumând 1,039 milioane de kilometri pătrați.

Taguri articol


12