Panică în tabăra republicană: Trump, speriat cu o armă... inexistentă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adevăr sau provocare?!

Panică în tabăra republicană: Trump, speriat cu o armă... inexistentă

Externe 06 Noiembrie 2016 / 17:05 537 accesări

Întreaga omenire va răsufla ușurată, marți, indiferent dacă SUA vor avea un președinte democrat sau republican, pentru că măcar toată lumea va scăpa de circul mediatic inepuizabil care a marcat campania electorală. Bulversați de un candidat republican... virgin în plan politic, cu declarații deseori neinspirate, și de o candiată democrată din... vechea gardă politică, ce pare să mențină direcția actuală a SUA, americanii par să aibă de ales între două rele, iar ultimele evenimente nu îi ajută deloc. Trump a fost evacuat de la o întrunire în Reno, aparent din cauza unei persoane înarmate. Nu s-a găsit vreo armă, iar cel care a dat alarma a fost un republican nemulțumit de... candidatul republican. Sondajele arată un ușor avans pentru Hillary Clinton, dar dezvăluirile din e-mailurile ei și ancheta FBI i-ar putea încurca ploile. Totuși, fondatorul WikiLeaks nu crede că Trump are vreo șansă, câtă vreme presa, marile corporații și grupurile de lobby sunt cu Hillary. Așadar, marți vom afla cine va conduce lumea, dar, mai ales, cât de bine informați sunt Julian Assange și WikiLeaks-ul său.

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a fost scos de pe scenă de gărzile de corp, în timpul unui discurs la Reno, în Nevada, relatează CNN. Doi agenți Secret Service l-au luat pe Trump rapid din faţa microfonului şi l-au dus în culise, în timp ce alţi agenţi de pază au imobilizat un bărbat din public. Incidentul a fost declanşat de o persoană din primul rând care a strigat că există o armă în mulţime. Suspectul a fost trântit la podea şi percheziţionat, pentru ca mai apoi să fie scos din sală. La întoarcerea pe scenă, Donald Trump le-a mulţumit agenţilor Secret Service, promițând: ”Nu ne vom opri niciodată. Nimeni n-a spus că va fi uşor”. Gurile rele deja vorbesc despre un scenariu pus la cale chiar de echipa de campanie a lui Trump, numai că ar fi o nouă gafă, câtă vreme miliardarul a fugit speriat de pe scenă, la adăpostul agenților de pază, pentru ca apoi să revină declarând că nu va ceda niciodată. De ce nu a rămas pe scenă, dacă era așa... determinat?! Oricum, serviciul american pentru protecţia oficialilor (Secret Service) nu a găsit nicio armă în urma incidentului, dar investigaţia continuă. Adevărul pare să fie însă unul mult mai... american. Individul care a provocat incidentul, Austyn Crites, de 33 de ani, avusese o pancartă pe care scria ”Republicani împotriva lui Donald Trump”.

Între timp, Hillary Clinton, candidatul democrat la președinția SUA, are un avans de 1,4% față de Donald Trump, conform unei medii a sondajelor, efectuată de Real Clear Politics. Hillary Clinton este creditată cu 46,4% în privinţa intenţiilor de vot, față de 45% Donald Trump. Pentru calcularea acestei medii, Institutul Real Clear Politics a preluat sondaje efectuate în perioada 30 octombrie - 5 noiembrie.

FRICA DE RUSIA

Administraţia SUA este îngrijorată că hackeri angajaţi de serviciile secrete ruse vor lansa un atac cibernetic pe 8 noiembrie, pentru a perturba scrutinul prezidenţial şi parlamentar american, Washingtonul fiind pregătit să riposteze. Oficiali americani au declarat pentru NBC News că serviciile secrete americane nu se aşteaptă la un atac informatic care să vizeze infrastructura esenţială din SUA, o situaţie care ar putea fi catalogată drept act de război, dar ar putea avea loc incidente de genul dezvăluirii unor documente false sau a propagării unor informaţii cu scop de manipulare în mediile de socializare online. Vineri, un hacker cu pseudonimul Guccifer 2.0, atribuit de serviciile americane structurilor secrete din Rusia, a avertizat prin Twitter că ”alegerile din SUA vor fi monitorizate din interiorul sistemului”.

Administraţia SUA a pregătit măsuri pentru contracararea unui eventual atac cibernetic. Hackeri ai armatei americane au pătruns deja în reţeaua electrică a Rusiei, în sistemele de telecomunicaţii şi în sistemele de comandă ale Kremlinului, făcându-le vulnerabile la un atac cibernetic american, dacă va fi necesar, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii americane, citat de NBC News. Oficiali americani au acuzat în mai multe rânduri Rusia, China şi alte ţări că ar încerca să atace infrastructura informatică esenţială din SUA. În octombrie, administraţia SUA a acuzat oficial Rusia pentru o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat. Nu doar rușii sunt însă periculoși pentru alegerile din SUA. Vineri, oficiali din cadrul serviciilor secrete americane au avertizat că reţeaua teroristă Al-Qaida pregăteşte atentate în statele New York, Texas şi Virginia, cu ocazia scrutinului prezidenţial şi parlamentar.

EXISTĂ O EXPLICAȚIE?

Ingerinţele Rusiei în campania din SUA sunt la un nivel fără precedent, părând a fi o replică a Kremlinului faţă de criticile Washingtonului după scrutinul rus din 2011, scrie ”Financial Times”, notând că, indiferent de rezultat, ”factorul rus” și-a atins obiectivul, polarizarea societăţii americane. ”Un nou mesaj apare în fiecare dimineaţă pe Twitter, publicând o nouă serie de e-mailuri sustrase din contul lui John Podesta, şeful echipei de campanie a lui Hillary Clinton. Mesajul apare pe ecranele calculatoarelor din întreaga Americă, forţând candidatul democrat la preşedinţie să răspundă noilor dezvăluiri stânjenitoare. Pentru mulţi specialişti şi politicieni de la Washington, aceste mesaje zilnice transmise de grupul WikiLeaks sunt un fel de... replică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Liderul rus a învinovăţit-o pe Hillary Clinton, la acea vreme secretar de stat, atunci când la Moscova au izbucnit proteste după alegerile parlamentare din 2011, considerate ca fiind marcate de fraude. La acea vreme, Clinton exprimase preocupări grave în legătură cu derularea scrutinului rus”, notează ”Financial Times”. De data aceasta, SUA depun eforturi pentru a organiza un scrutin care să producă un rezultat de necontestat - şi trebuie să mulţumească Rusiei pentru probleme. La un nivel fără precedent, Rusia - calificată de preşedintele Barack Obama, în 2014, drept o ”putere de nivel regional aflată în declin” - a reuşit să influenţeze alegerea viitorului preşedinte al SUA, adaugă FT într-un material intitulat ”Alegeri în SUA: Factorul rus. Oficialii americani afirmă că nivelul interferenţelor ruse este fără precedent. Şi-a atins Kremlinul obiectivul?”. ”Discutăm despre ameninţări la adresa securităţii noastre naţionale din partea unui guvern străin, care efectuează ingerinţe în procesul nostru electoral, poate pentru prima dată în istorie”, explică Michael McFaul, fost ambasador american la Moscova.

În contextul în care americanii se pregătesc să aleagă între candidatul democrat Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump, Washingtonul este în stare de alertă din cauza ingerinţelor ruse în campanie. Comunitatea serviciilor de informaţii şi Departamentul pentru Securitatea Internă au emis recent un comunicat prin care atribuie difuzarea e-mailurilor sustrase unei campanii pe care o puteau autoriza doar oficialii ruşi de rangul cel mai înalt. ”Obiectivul lui Vladimir Putin este slăbirea politicienilor din vechea ordine, în toate ţările, pentru a afecta unitatea ce a transformat Occidentul în singura variantă alternativă la cea a regimurilor nedemocratice”, explică Vladimir Milov, fost adjunct al ministrului rus al Energiei, devenit acum lider al opoziţiei de la Moscova. Pe fondul unei campanii prezidenţiale acerbe, care a produs clivaje puternice, acţiunile Rusiei au atras atenţia mai puţin decât acuzaţiile privind presupusele acte de hărţuire comise de Donald Trump şi decât folosirea de către Hillary Clinton a e-mailurilor private. Foşti oficiali din serviciile de informaţii îl critică pe Donald Trump. Michael Hayden, care a condus atât CIA, cât şi Agenţia pentru Siguranţa Naţională în timpul administraţiei George W. Bush, afirmă că starul de televiziune este ceea ce în perioada sovietică era cunoscut drept un ”polezni durak”, ”un idiot de folos, naiv, manipulat de Moscova, deşi în secret dispreţuit, dar a cărui susţinere oarbă este acceptată cu bucurie şi exploatată”.

Agenţiile de informaţii ruse au o lungă istorie de ingerinţe în afacerile politice ale principalilor adversari, notează ”Financial Times”, amintind că şi serviciile secrete americane procedează similar. Doar că acţiunile ruse au mers mai departe, anul acesta. ”Oricare va fi rezultatul scrutinului prezidenţial, Rusia a atins deja un obiectiv important. Viitorul preşedinte va conduce o societate puternic polarizată, măcinată de teorii ale conspiraţiei şi având o atitudine de scepticism faţă de principalele instituţii, inclusiv faţă de FBI. Dacă domnul Vladimir Putin voia răzbunare, probabil că deja o are”, subliniază ”Financial Times”. ”Kremlinul are o mare victorie în materie de relaţii publice. Reputaţia sistemului electoral american a fost puternic afectată”, constată Eugene Rumer, fost ofiţer responsabil de Rusia în cadrul Consiliului Naţional american pentru Informaţii.



12