Guverne din Asia până în Europa au reacţionat cu scepticism la victoria lui Donald Trump în SUA, în timp ce populiştii au catalogat rezultatul ca fiind ”un triumf al oamenilor faţă de un sistem politic care a eşuat”. Printre primii care s-au grăbit să îl felicite pe Donald Trump a fost președintele rus, Vladimir Putin, care și-a exprimat speranţa de ”a coopera pentru a dirija relaţiile ruso-americane din starea critică, de a aborda problemele cruciale de pe agenda internaţională şi a identifica răspunsuri eficiente la provocările la adresa securităţii globale”.
Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, aliat al cancelarului Angela Merkel, a descris rezultatul ca fiind ”un şoc imens” şi s-a întrebat dacă nu cumva înseamnă sfârşitul Pax Americana, stare de pace relativă supravegheată de Washington, care a stat la baza relaţiilor internaţionale de la Al Doilea Război Mondial. ”Victoria lui Trump este un semn că cetăţenii din Occident vor o schimbare clară în politică”, a spus, în schimb, Beatrix von Storch, şeful adjunct al partidului german anti-imigraţie Alternativă pentru Germania (AfD). Preşedintele francez, Francois Hollande, l-a felicitat pe Trump, spunând că ”acest eveniment deschide o perioadă de incertitudine privind pacea, lupta împotriva terorismului, situaţia din Orientul Mijlociu, relaţiile economice şi conservarea planetei”. Mai prăpăstios din fire, fostul șef al diplomației suedeze Carl Bildt a declarat că ”se pare că acesta va fi anul pentru dublul dezastru din Vest”, făcând referire şi la Brexit. ”Să vă puneţi centurile de siguranţă”, a recomandat, mai în glumă, mai în seros, Bildt. Deja, resemnați sau intuind de ceva vreme ce avea să se întâmple în SUA, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump, într-o scrisoare de felicitare pentru câştigarea scrutinului prezidenţial, la un summit UE - SUA în Europa, cât mai curând posibil. Cei doi oficiali europeni subliniază că acum este mai important ca oricând ca relaţiile transatlantice să fie consolidate. ”Felicitări. Ce veste minunată! Democraţia este încă în viaţă”, a scris premierul ungar, Viktor Orban, pe Facebook, miercuri dimineaţă.
Preşedintele Klaus Iohannis a adresat o scrisoare de felicitare președintelui ales al SUA, în care a arătat că poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept. Fostul premier Victor Ponta a susţinut într-o postare pe Facebook că ”alegerea lui Donal Trump nu este deloc un pericol pentru România, cum tot amenință Propaganda, ci este o oportunitate pe care țara noastră o poate folosi”. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale, a anunţat Casa Albă, potrivit CNN online.
Și Obama l-a felicitat în cele din urmă pe Trump și l-a invitat, joi, la Casa Albă, pentru a pregăti procesul de tranziţie.