Panică totală! A ajuns drogul „Zombie“ și în România?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ANA s-a alertat

Panică totală! A ajuns drogul „Zombie“ și în România?!

Eveniment 11 Octombrie 2018 / 15:26 2272 accesări

Cea mai mare teamă contemporană a unui părinte este cea privitoare la droguri. Paleta substanțelor psihoactive este atât de mare încât cu greu este ținută sub control chiar și de specialiștii antidrog. Cea mai recentă substanță, dar și cea mai periculoasă este așa zisul „drog canibal“. Totul a pornit de la un tip care a mâncat fața cuiva și s-a presupus instant că e drogat. S-a dovedit că nu era, dar isteria a prins la public. Drogul însă este real și a creat panică și în România. Câțiva tineri cu comportamente ciudate au fost observați în Câmpia Turzii și s-a păresupus că au luat acest tip de drog. Chiar și Avocatul Poporului s-a autosesizat și, evident, situația a intrat în atenția Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

Referitor la apariţia, în România, a aşa numitului drog Zombie, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, face următoarele precizări. „Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi. Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive (SNP). Agenţia Naţională Antidrog, prin Observatorul Român de Droguri şi Toxicomanii (ORDT), este în permanent contact cu Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), fiind parte a sistemului european de avertizare rapidă (EWS), care are rolul de a colecta, analiza şi de a schimba rapid informaţii privind drogurile sintetice noi, imediat ce acestea apar pe scena europeană a drogurilor. Până în momentul de faţă nu au fost sesizate apariţii de noi substanţe în această regiune a Europei de natură să producă efectele semnalate de curând în presa din România“.

Ce este drogul Zombie?

Acest drog este cunoscut și sub numele de flakka și, în urmă cu 3 ani, a generat isterie în Statele Unite ale Americii. Flakka, în SUA, a fost doar nașterea unui alt mit despre droguri indus de media. S-a vorbit despre cum oameni par dezorientați sau hiperactivi, într-o stare mintală tulbure, cu un discurs incoerent și un milion de idei, sau oameni care-și aruncă hainele de pe ei și aleargă pe străzi până fac hipotermie. Sau oameni care sunt paranoici și temători și oameni cu superputeri. Astfel s-a ajuns la flakka: alpha-PVP, cunoscută și sub numele alpha-pirolidinovalerofenon. E periculos, ca orice drog, poate chiar mai periculos decât cele din generația precedentă.

ANA transmite că s-a întocmit un raport european privind situaţia drogurilor în 2018, iar numărul total anual de substanțe noi care apar pe piață este în scădere față de anii de vârf (2014 şi 2015), dar disponibilitatea numărului total de noi substanțe psihoactive rămâne ridicată. La sfârșitul anului 2017, EMCDDA monitoriza peste 670 de noi substanțe psihoactive (comparativ cu aproximativ 350 în anul 2013), substanţe conţinând inclusiv canabinoizi sintetici noi si/sau opioide sintetice noi cu potență mare (în special derivați de fentanil).

Ascultă-ți copilul! Îl poți feri de tentații periculoase!

De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă adolescenţilor să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor. De asemenea, tinerii sunt îndemnați să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei; să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului; să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi „ceva“.

Mai mult, cei care pot observa primele semne ale consumului de droguri sunt chiar părinții. Aceștia sunt sfătuiți să îşi asculte copiii - ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă. „ Chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus“, transmit reprezentanții ANA. Mai mult, adulții ar trebui să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului și să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.



12