Pânza de păianjen... un succes ingineresc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din miracolele naturii

Pânza de păianjen... un succes ingineresc

Monden 06 Martie 2012 / 00:00 595 accesări

SUNETE NOI Cine ar fi crezut că pânza de păianjen ascunde atâtea proprietăţi ce pot avea aplicaţii practice! Un cercetător nipon a folosit mii de fire de păianjen pentru a realiza un set de corzi de vioară, care au ”un timbru moale şi profund”, în comparaţie cu cele tradiţionale, din intestine sau metalice. Caracteristicile sunetului scos de aceste corzi pot fi explicate prin felul în care sunt răsucite firele de păianjen, fără a lăsa vreun spaţiu gol. Shigeyoshi Osaki, din cadrul Universităţii Medicale Nara, a cercetat proprietăţile mecanice ale pânzei de păianjen, timp de mai mulţi ani. În 2007, a publicat un articol despre rezistenţa firelor de păianjen şi între timp a şi perfecţionat metode prin care pot fi obţinute cantităţi mari din acest fir, de la păianjeni crescuţi în captivitate, fiind în prezent interesat de utilizarea acestui material deosebit. Doctorul Osaki a folosit firele produse de 300 de femele păianjen din specia Nephila maculata. A răsucit în aceeaşi direcţie câte 3.000 - 5.000 de fire pentru a forma mănunchiuri, iar apoi, cu câte trei mănunchiuri, răsucite în direcţia opusă, a făcut corzile.

Rezistenţa acestor corzi s-a dovedit mai mică decât a celor tradiţionale, din intestine, care însă sunt folosite tot mai rar, dar mai mare decât a celor din nailon, cu înveliş de aluminiu, care se folosesc în prezent. La o examinare la microscop, s-a dovedit că, deşi secţiunea corzilor era perfect rotundă, firele erau dispuse în interior într-o diversitate de forme şi atât de strâns lipite încât nu rămăsese niciun gol între ele. Mai mulţi violonişti profesionişti susţin că aceste corzi din fire de păianjen au generat un timbru mai plăcut, având capacitatea de a crea noi sunete. Corzile de vioară reprezintă un nou produs din fire de păianjen, cu o mare valoare adăugată şi oferă un timbru distinct, atât pentru violonişti, cât şi pentru iubitorii de muzică din toată lumea.

PROPRIETĂŢI MECANICE De o rezistenţă comparabilă cu cea a oţelului, deşi are o densitate mai mică decât fibra de bumbac, mătasea de păianjen este unul dintre miracolele inginereşti ale naturii. Un grup de cercetători germani a descifrat secretele acestui material, mergând până la nivelul structurii sale moleculare. Specialiştii Institutului de Studii Teoretice din Heidelberg au ajuns la concluzia că extraordinarele proprietăţi mecanice ale mătăsii de păianjen se datorează alcătuirii sale din subunităţi de două tipuri: cristaline, cu atomii aranjaţi într-o structură ordonată şi amorfe, în care atomii nu au o ordine anumită, aşezate după un anumit model. Structura fibrei a fost mai bine înţeleasă cu ajutorul unui model computerizat, prin care cercetătorii au reconstituit aşezarea subunităţilor cristaline şi amorfe. Porţiunile amorfe ale fibrei determină marea sa elasticitate şi contribuie la distribuirea echilibrată a forţelor ce acţionează asupra ei, în vreme ce subunităţile cristaline sunt cele ce conferă rezistenţa. Descoperirile ar putea fi utile în proiectarea unor materiale sintetice performante, în ceea ce priveşte rezistenţa şi elasticitatea.

MAI TARE CA VIAGRA Specialiştii din cadrul Colegiului Medical al statului Georgia susţin că veninul unei specii de păianjen care trăieşte în America Centrală şi de Sud are calităţi superioare celebrei pastile albastre. O singură pişcătură a păianjenului vagabond Phoneugria nigriventer poate provoca erecţii ce durează neîntrerupt nu mai puţin de patru ore. Cercetătorii americani care au descoperit valenţele neaşteptate ale veninului acestei specii de păianjen sunt convinşi că au dat peste un adevărat leac al disfuncţiilor erectile cu care se confruntă un număr tot mai mare de bărbaţi. Dintr-un total de 7.000 de bărbaţi muşcaţi de păianjenul vagabond brazilian au decedat doar zece.

Taguri articol


12