Papa a beatificat 124 de martiri coreeni la Seul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa a beatificat 124 de martiri coreeni la Seul

Externe 18 August 2014 / 00:00 378 accesări

Papa Francisc a beatificat sâmbătă, la Seul, 124 de catolici sud-coreeni, în prezenţa a sute de mii de credincioşi, cărora le-a vorbit despre sensul sacrificiului într-o lume destrămată între abundenţa materială şi cea mai mare sărăcie. Primul Papă care vizitează Asia din 1999 încoace, Francisc a sosit la Poarta Gwanghwamun, la bordul unui mic vehicul decapotabil marca Kia, construit special pentru el, pentru a oficia o mesă în meoria primilor creştini din această ţară. Poduri, drumuri şi staţii de metrou din zona pieţei au fost închise, iar lunetişti de elită au fost plasaţi pe acoperişuri, în vecinătate, pentru a asigura securitatea Papei şi a celor aproximativ un milion de pelerini aşteptaţi. Aşa cum a făcut cu o zi înainte, într-un adevărat rechizitoriu împotriva societăţii de consum, de vină pentru o disperare care conduce la consumul de droguri şi sinucidere, Francisc a prezentat credinţa şi sacrificiul lui Hristos ca pe ”o cale de salvare de la dezrădăcinarea valorilor umane”.

Catolicismul a fost introdus în Coreea de Sud de către laici învăţaţi, iniţiaţi în învăţăturile iezuite în China vecină, nu de către misionari europeni. ”Această istorie ne spune importanţa, demnitatea şi frumuseţea vocaţiei laicilor în Biserică”, a subliniat Papa în predica pe care a ţinut-o pe o scenă uriaşă, dominată de o cruce, având în fundal Palatul Gyeongbokgung al dinastiei Joseon. Papa i-a beatificat pe Paul Yun Ji-chung şi pe alţi 123 de martiri, executaţi începând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Paul şi vărul său au fost martirizaţi în 1971, pentru că au vrut să organizeze funeralii catolice mamei lor, fără să respecte riturile confucianiste. Toţi aceşti creştini au fost laici, cu excepţia unui preot, James Mun-mo, venit din China. Potrivit Bisericii, nu mai puţin de 10.000 de coreeni au fost ucişi în secolul de după introducerea catolicismului, în 1784. De obicei erau conduşi de la Poarta Gwanghwamun la Poarta Seosomun, unde erau predaţi călăului. Pentru a-i reabilita pe martiri, Papa a parcurs, sâmbătă dimineaţă, acest drum în sens invers.

Împărţiţi după dioceze, sute de mii de bărbaţi şi femei au aşteptat înfruntând căldura încă de la prima oră, purtând coifuri colorate din carton. Într-o atmsoferă de reculegere şi dând dovadă de o disciplină tipic sud-coreeană, ei au cântat în latină, s-au rugat şi au ascultat muzică interpretată la pian. Cei peste cinci milioane de catolici sud-coreeni reprezintă 10,7% din populaţia ţării, dar sunt numeroşi în elita politică şi economică, iar influenţa le depăşeşte cu mult, în prezent, ponderea demografică. Papa, în vârstă de 77 de ani, şi-a început ziua botezându-l, la Nunţiatura din Seul, unde stă, pe tatăl unui băiat care a fost victima naufragiului feribotului „Sewol“, în aprilie. ”Sunt budist, dar cred că Papa ne poate ajuta”, a declarat Choi Keum-bok, al cărui fiu a murit în catastrofă. El a venit să asiste la mesa de beatificare. Francisc a mers după aceea la Kkottongnae, la 100 de kilometri de Seul, unde a vizitat un centru pastoral şi social al Bisericii în care sunt găzduiţi copii şi adulţi cu handicap, membri ai comunităţilor religioase implicate şi laici angajaţi. Cu această ocazie, el a făcut un gest simbolic foarte puternic prin care a denunţat avortul, oprindu-se, în prezenţa unor activişti pro-viaţă, în faţa unui teren pe care se află aproximativ 1.000 de cruci albe, instalate pentru a aminti tot atâtea sarcini întrerupte.

Taguri articol


12