Papa condamnă “relativismul moral care domină ONU”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa condamnă “relativismul moral care domină ONU”

Monden 03 Decembrie 2007 / 00:00 1183 accesări

Papa Benedict al XVI-lea a condamnat logica “relativismului moral” care domină Organizaţia Naţiunilor Unite şi celelalte organisme internaţionale. Sfîntul Părinte a primit în audienţă, sîmbătă, la Palatul Apostolic, un grup numeros de participanţi la forumul unor organizaţii neguvernamentale de inspiraţie catolică, care se desfăşoară la Roma. La forum iau parte 85 de organizaţii neguvernamentale catolice acreditate pe lîngă instituţii ale ONU şi care se inspiră din doctrina socială a bisericii. Reprezentanţii ONG-urilor catolice au fost convocaţi la Vatican de secretarul de Stat, cardinalul Tarcisio Bertone, la un summit menit să creeze o reţea internaţională de coordonare şi presiune catolică pentru a sprijini, în cadrul ONU şi a unor organisme asociate, politica internaţională a Sfîntului Scaun, pentru apărarea vieţii şi a drepturilor omului.

Papa a declarat în faţa reprezentanţilor acestor organizaţii că “se manifestă un refuz de a recunoaşte caracterul central al legii morale naturale şi apărarea demnităţii omului”, arătînd că “regulile internaţionale se bazează numai pe o raţiune politică şi nu etică, iar acest lucru duce la rezultate amare”. Elogiind progresele făcute în materie de drepturi ale omului de către comunitatea mondială, Papa Ratzinger a afirmat că “discuţiile internaţionale par adesea marcate de o logică relativistă, care consideră drept singură garanţie a convieţuirii paşnice între popoare refuzul de a recunoaşte adevărul despre om şi demnitatea sa”. Roadele amare ale acestei logici relativiste sînt, între altele, lipsa de preocupare faţă de nevoile economice şi sociale ale naţiunilor mai sărace şi o apărare selectivă a drepturilor omului, a continuat Papa, subliniind cu tărie faptul că principiile etice nu sînt negociabile şi îndemnînd ONG-urile catolice să se angajeze în mod corespunzător pe scena internaţională.

Cuvintele Papei amintesc de recentele polemici dintre Biserica Catolică şi unele organisme internaţionale, între care şi Amnesty International, care ar vrea să includă dreptul la avort între drepturile omului recunoscute pe plan mondial. Imediat după publicarea Enciclicii papale “Speranţa ne face liberi”, Papa a dorit să reafirme şi faptul că ONG-urile nu pot acţiona ca şi cum Dumnezeu nu ar exista. Aceasta este o temă pe care probabil o va relua în aprilie 2008, cînd, în cadrul unei vizite în Statele Unite, va rosti un discurs în faţa Adunării Generale a ONU de la New York.



12