Papa Francisc a celebrat prima sa slujbă de Paşte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sub semnul premierelor

Papa Francisc a celebrat prima sa slujbă de Paşte

Monden 01 Aprilie 2013 / 00:00 397 accesări

CEREMONII ALTFEL Suveranul Pontif a celebrat prima sa slujbă de Înviere a Domnului, la Vatican, în Sâmbăta Sfântă, cu priveghi şi rugăciuni, după ce s-a întâlnit cu musulmani şi femei, în timpul Săptămânii Sfinte în care a început să îşi pună amprenta asupra Bisericii Romano-Catolice. Papa Francisc a celebrat slujba în Bazilica Sfântul Petru, cuprinsă de întuneric şi linişte, reamintind de perioada dintre răstignirea lui Hristos în Vinerea Mare şi Învierea din Duminica Paştelui. Unul dintre cele mai dramatice momente ale serviciului din Sâmbăta Sfântă, când Papa a împărţit credincioşilor Lumina lumânării sale şi întreaga bazilică s-a luminat, a fost scurtat în acest an, ca şi unele citiri din Vechiul Testament. Vaticanul a declarat că aceste dispoziţii sunt în concordanţă cu dorinţa Papei Francisc ca liturghia să nu ţină prea mult timp.

O altă premieră la Vatican a fost că Papa Francisc nu a rostit “Paşte Fericit” în limbile Pământului, deşi catolicii din întreaga lume aşteptau urarea tradiţională, aşa cum le-a fost transmisă decenii la rând de predecesorii săi, Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea. Papa Francisc a rostit tradiţionalul mesaj către credincioşi doar în limba italiană. Anterior a oficiat slujba de pace, pentru prima dată, în aer liber, în faţa palatului. S-a rugat pentru pace în lume, pentru iertarea păcatelor şi a îndemnat oamenii să renunţe la lăcomie în aceste zile sfinte.

RUGĂ PENTRU PACE În mesajul “Urbi et Orbi” de la finalul primei sale mese pascale, a denunţat negoţul de persoane care, în opinia sa, este “sclavia cea mai răspândită a secolului XXI”. Suveranul Pontif a criticat şi violenţa legată de traficul de droguri şi exploatarea inechitabilă a resurselor naturale în lume. Papa a lansat şi un apel la depăşirea divergenţelor între cele două Corei, în condiţiile escaladării tensiunilor între Seul şi Phenian, în ultimele săptămâni. De asemenea, a susţinut nevoia de pace între israelieni şi palestinieni şi în Irak, dar şi de încetare a conflictului din Siria. Referindu-se la Africa, fostul arhiepiscop de Buenos Aires a evocat situaţia din Mali, unde trebuie găsite unitatea şi stabilitatea şi RD Congo, unde sunt numeroşi cei care sunt constrânşi să îşi părăsească locuinţele şi să trăiască în frică. Papa Francisc a denunţat şi cazurile numeroşilor ostatici ajunşi în mâinile grupărilor teroriste în Nigeria. ”Pace lumii, încă atât de divizată de cei care caută să obţină câştiguri facile!”, a mai spus Suveranul Pontif, adresându-se celor aproximativ 250.000 de pelerini catolici veniţi din întreaga lume în Piaţa Sf. Petru din Vatican. La final, a rostit tradiţionala binecuvântare în limba latină: “Să vă binecuvânteze Dumnezeu cel Atotputernic, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, să se pogoare şi să rămână întotdeauna cu voi. Amin!”. Suveranul Pontif s-a retras apoi în castelul papal.

RELICVĂ SFÂNTĂ Sfântul Giulgiu, numit şi Giulgiul din Torino, în care, potrivit tradiţiei catolice, ar fi fost înfăşurat trupul crucificat al lui Iisus, transmite “o mare pace”, afirmă Papa Francisc într-un mesaj video înregistrat în vederea expunerii Giulgiului pentru public, în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă la Catedrala din Torino. Expunerea a durat circa o jumătate de oră şi a fost transmisă în direct de televiziune, pentru a doua oară în istorie, premiera fiind consemnată în urmă cu 40 de ani, pe data de 23 noiembrie 1973. Ceremonia a fost difuzată şi în streaming pe internet, pe site-urile www.sindone.org şi pe cel al postului de televiziune RAI. Noua expunerea online a Giulgiului s-a bucurat deja de un succes notabil, după ce a fost pusă la dispoziţie de compania Apple, fiind înregistrate 15.000 de descărcări într-o singură zi. Înaintea expunerii sale televizate, Sfântul Giulgiu a fost arătat unui număr de circa 300 de handicapaţi şi bolnavi care au trecut în mici grupuri prin faţa pânzei, protejată în permanenţă de o vitrină. În anul 2010, expunerea pânzei pentru public, timp de două săptămâni, în catedrala din Torino, a atras două milioane de vizitatori, printre care şi fostul Papă Benedict al XVI-lea, care a vorbit despre “o icoană extraordinară”, ce corespunde perfect poveştii morţii lui Iisus din Evanghelie. “Nu este doar o simplă observaţie, ci o veneraţie, o privire de rugăciune”, a subliniat Papa, referindu-se la acest eveniment. “Omul din Giulgiu ne invită să-l contemplăm pe Iisus din Nazaret. Această imagine imprimată în pânză vorbeşte inimii noastre şi ne împinge să trecem Golgota şi să ne cufundăm în liniştea elocventă a dragostei”, a continuat Suveranul Pontif. “Chipul de pe Giulgiu comunică o mare pace, este ca şi cum ar lăsa să transpară o energie conţinută, dar puternică, ca şi cum ne-ar spune: ai încredere, nu-ţi pierde speranţa, forţa dragostei în Dumnezeu, forţa celui Înviat învinge totul”, afirmă Sfântul Părinte. La finalul mesajului său, Papa a reluat o rugăciune a Sfântului Francisc de la Assisi, cerându-i lui Dumnezeu să-i dea “o credinţă dreaptă, o speranţă solidă şi o milostenie desăvârşită”.

Taguri articol


12