Papa Francisc a celebrat un an de pontificat în discreţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc a celebrat un an de pontificat în discreţie

Monden 14 Martie 2014 / 00:00 451 accesări

Primul papă argentinian şi iezuit din istorie a celebrat, ieri, primul an de la alegerea sa, în afara Vaticanului, departe de aplauzele mulţimii şi de tensiunile iscate de reformele sale în micul stat. Aniversarea s-a desfăşurat cu discreţie. Numai un singur eveniment public a fost anunţat până acum, cel al tinerilor catolici, care promovează papii de la Ioan Paul al II-lea încoace. Tinerii catolici au organizat o rugăciune continuă, pe durata a 24 de ore, începând de miercuri, ora 18.00, în Centrul San Lorenzo, la numai o sută de metri de Vatican.

Alături de cei 83 de membri ai Curiei, Papa Francisc se află la o reşedinţă religioasă în pădurea Castelli Romani, la sud-est de Roma. Acolo urmează exerciţiile spirituale din Postul Mare, o retragere la care se supune anual Curia înainte de Paşti, dar care prima oară are loc în afara Vaticanului. Papa Francisc a considerat drept „ofensatoare” catalogarea sa ca Superman de către media şi a condamnat cultul personalităţii care-l înconjoară. Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, în vârstă de 77 de ani, devenit Papa Francisc, duce o viaţă sobră în trei camere de la reşedinţa Sanctae Marthae din Vatican, şi a renunţat la crucea ornată cu rubine şi diamante şi la boneta roşie a predecesorului său, bucurându-se de o popularitate fără precedent în mediile catolice şi necatolice. Peste 12 milioane de adepţi îl urmăresc pe Twitter în nouă limbi şi, dacă se iau în considerare şi mesajele retransmise, atunci Papa Francisc este mai citit decât preşedintele Obama. Potrivit Institutului de sondare Eurispes, Suveranul Pontif se bucură de sprijinul a 87% dintre italieni. În SUA a fost declarat „Omul Anului” în 2013, pe coperta revistei „Time” şi în revistele mondene „Esquire” şi „Rolling Stone”. În Italia, un săptămânal a publicat o mulţime de imagini în stilul „Voici” sau „Gala”. Potrivit unui sondaj online realizat pe un eşantion de circa 2.171 de persoane pe site-urile ziarelor catolice „Credinţa” şi „Familia creştină”, 34,4% dintre cei chestionaţi l-au asociat cu imaginea atrăgătoare a preotului Don Camillo, prietenul primarului comunist Peppone din filmele lui Julien Duvivier, iar 20,2% cu cea a lui Robin Hood, care fura de la bogaţi pentru a le da săracilor.

Popularitatea Papei şi imaginea sa derutant de progresistă contrastează cu diferitele tensiuni de la Vatican. Reformele lansate, implicând reduceri de funcţii, suscită îngrijorare. De asemenea, încurajarea dezbaterilor constructive şi deschise privind accesul la comuniune al celor divorţaţi şi recăsătoriţi provoacă rezistenţa cardinalilor. În mediile progresiste şi contestatare, cum este mişcarea catolică „Noi suntem biserica”, Papa Francisc este văzut pozitiv, dar o decepţie este vizibilă în legătură cu absenţa unor reforme progresiste ambiţioase. Asociaţiile fostelor victime ale preoţilor pedofili, precum SNAP din SUA, şi-au exprimat regretul că Papa Francisc nu a făcut nimic în acest dosar, deplângând ceea ce ele consideră a fi o lipsă de interes şi dorinţa de a proteja instituţia. Expertul în problemele Vaticanului al ziarului „La Croix”, Frédéric Mounier, autorul volumului recent publicat „Primăvara Vaticanului”, a avertizat în legătură cu popularitatea Papei, „o piaţă” mediatică ce poate, la început, să-l adore şi să-i ridice un cult, iar apoi să-l lase din braţe, să-l uite şi, în cele din urmă, să-l „linşeze”.

Taguri articol


12