PATRU PENTRU UN MĂSLIN În Grădinile Vaticanului, un loc neutru şi deschis, în care toţi se pot regăsi, un summit neobişnuit a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Invitaţia Papei Francisc adresată liderilor politici din Orientul Mijlociu cu ocazia pelerinajului său la locurile sfinte s-a concretizat în întâlnirea dintre sfântul părinte, preşedintele israelian, Shimon Peres, preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, şi patriarhul de Constantinopole, Bartolomeu. Iniţiativa Papei Francisc a mizat pe puterea rugăciunii de a înfrăţi oamenii şi credinţele pentru relansarea procesului de pace. În faţa delegaţiilor şi a patriarhului ortodox Bartolomeu, Shimon Peres şi Mahmud Abbas şi-au vorbit şi s-au salutat cordial, părând fericiţi să se întâlnească la reşedinţa papală, de unde s-au deplasat pe o peluză înconjurată de cununi de lauri, unde a avut loc ceremonia. La finalul întrevederii au plantat simbolic, împreună, un măslin. Dacă întâlnirea a avut loc pe timpul zilei în Grădinile Vaticanului, rugăciunile s-au desfăşurat în cursul serii, în trei lăcaşe de cult diferite, în ordine cronologică: ebraic, creştin şi musulman. Mesajul Papei, aşa cum a fost postat pe Twitter, a fost: ”Azi rog toate persoanele de bună credinţă să ni se alăture în rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu”. Vaticanul a insistat că iniţiativa Papei nu are substrat politic.
Cu steagurile palestiniene fluturându-i în spate, Papa Francisc a scos în evidenţă importanţa ”surprizei” în Biserica Romano-Catolică, afirmând că o biserică ce nu are abilitatea de a surprinde cu mesajul său de dragoste adresat credincioşilor este ”una slabă, bolnavă şi pe moarte, având nevoie de resuscitare”. Înaltul prelat a mai scos în evidenţă importanţa memoriei colective. ”Un creştin fără memorie nu este un creştin adevărat. Este un bărbat sau o femeie prizonier al momentului, care nu ştie să preţuiască istoria, nu ştie să o descifreze şi nici să o trăiască”, a afirmat Papa, ca o concluzie asupra motivelor care împiedică instaurarea păcii în Orientul Mijlociu. După o întâlnire cu uşile închise, de 20 de minute, la Casina Pio IV, un edificiu în care se află Academia Pontificală de Ştiinţe, şi după o ultimă fotografie de grup, cei doi preşedinţi au părăsit Vaticanul în cursul nopţii de duminică spre luni.
O INIŢIATIVĂ CURAJOASĂ Într-o vibrantă pledoarie pentru pace, Suveranul Pontif a afirmat că ”este nevoie de mai mult curaj pentru pace decât pentru război”. Afirmaţia pare să reprezinte o aluzie la disputele de lungă durată dintre palestinieni şi israelieni privind colonizarea, zidul de separaţie sau la cea recentă privind noul Guvern palestinian susţinut de mişcarea radicală palestiniană Hamas.
Preşedintele israelian, în vârstă de 90 de ani, a reamintit că a cunoscut realitatea celui de-al Doilea Război Mondial în tinereţe. ”Este în puterea noastră să le aducem pacea copiilor noştri. Este misiunea noastră sfântă de părinţi”, a subliniat câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace. În timp ce Shimon Peres s-a pronunţat pentru ”o pace între egali”, liderul palestinian a rostit un discurs mai politic: ”Doamne, adu o pace globală şi dreaptă pentru ţara şi regiunea noastră. Vrem pacea pentru noi şi vecinii noştri”. Mahmoud Abbas i-a cerut lui Allah să aducă poporului palestinian libertatea într-un stat suveran şi independent. ”Salvează oraşul sfânt al Ierusalimului, unde se află cea de a treia dintre sfintele moschei”, a mai afirmat acesta.
Înainte de plecarea spre Roma, preşedintele israelian, Shimon Peres, în vârstă de 90 de ani, estima că noul Guvern palestinian este ”o contradicţie care nu va putea dura foarte mult timp”, exprimându-şi totodată speranţa că ”apelul spiritual pentru pace” de la Vatican va contribui la promovarea păcii între cele două părţi, israeliană şi palestiniană, şi în toată lumea. Participarea sa la această iniţiativă subminează eforturile premierului Benjamin Netanyahu de a-i izola pe oficialii palestinieni din cauza prezenţei Hamas în componenţa Guvernului de la Ramallah. Deocamdată, însă, premierul israelian nu a avut prea mult succes în demersurile sale, atât UE, cât şi administraţia Obama anunţând că dau o şansă Guvernului de uniune naţională palestinian şi încearcă să forţeze relansarea procesului de pace. Şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat duminică, în Israel, că reconcilierea interpalestiniană ar trebui să fie susţinută, dacă noul Guvern respectă principiul non-violenţei.