Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deţinuţi din Roma

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deţinuţi din Roma

Externe 04 Aprilie 2015 / 00:00 4482 accesări

Papa Francisc a oficiat ceremonia din Joia Mare la închisoarea Rebibbia din Roma, unde a spălat şi sărutat picioarele a 12 deţinuţi, atât bărbaţi, cât şi femei, una dintre acestea fiind însoţită şi de copilul ei. Pentru al treilea an consecutiv, Francisc nu a oficiat slujba tradiţională din Joia Mare într-o bazilică, mergând în schimb la oamenii de la marginea societăţii şi incluzând femei. Predecesorii săi au inclus numai bărbaţi în acest ritual, care comemorează gestul de smerenie făcăt de Iisus Hristos faţă de apostolii săi în noaptea dinaintea răstignirii sale. Decizia Suveranului Pontif de a include femei şi uneori persoane de alte religii decât cea creştină - o femeie musulmană a participat la ritual în urmă cu doi ani, la un centru de detenţie pentru minori - i-a nemulţumit pe catolicii conservatori. În timpul slujbei de la Biserica „Tatăl Nostru“ din cadrul închisorii Rebibbia, Papa le-a spus deţinuţilor că sclavii le spălau picioarele stăpânilor lor în trecut, iar acest gest simbolizează atitudinea serviabilă faţă de alţii şi puritatea spirituală. Unul dintre participanţii la ceremonie este un deţinut condamnat pentru crime în serie. Cei 12 deţinuţi selectaţi pentru a reprezenta totalul de 2.100 de persoane încarcerate la Rebibbia sunt originari din Italia, Nigeria, Congo, Ecuador şi Brazilia.

PAPA NU VREA PASTORI PLICTICOȘI Papa Francisc le-a reamintit preoților catolici că nu trebuie să aibă... fețe acrite, să se lamenteze și, ceea ce este cel mai rău, să fie niște pastori plicticoși, relatează EFE, citând cuvintele rostite de Suveranul Pontif în omilia din Joia Mare, de la Bazilica „Sfântul Petru“ din Roma. Cu aceeași ocazie, el a vorbit despre ”frumusețea oboselii provocate de slujirea credincioșilor, o oboseală bună, plină de roade și bucurie”, și a subliniat că ”această osteneală nu le dă prelaților dreptul de afișa o față acrită”. Totodată, el a reiterat ideea că ”un preot trebuie să aibă miros de oaie și zâmbet de tată, fără nicio legătură cu cei care miros a parfum scump și te privesc de la distanță, de sus în jos”. Tonul acestei predici, în mod tradițional una dintre cele mai importante din întregul an, a fost plin de blândețe și căldură, Papa Francisc mărturisind că înțelege oboseala slujitorilor Domnului în mesajul pe care l-a adresat celor 415.000 de preoți catolici din întreaga lume. ”Atâtea emoții obosesc inima pastorului. Pentru noi, preoții, evenimentele din viața oamenilor nu sunt un buletin de știri”, a spus el, adăugând că se gândește adesea și se roagă pentru preoții apăsați de povara misiunii lor.

PAPA DE CEARĂ Papa Francisc are, de joi, o statuie la muzeul de ceară Grevin din Paris, care a fost prezentată în mod excepțional pe esplanada Catedralei Notre Dame, înainte de a se alătura celorlalte 200 de personalități expuse în sălile muzeului. Pentru a fi realizată, sculptura a avut nevoie de șase luni și de munca a peste 15 artiști, în frunte cu Pooneh Aziminejadi, absolventă a Belle Arte din Teheran, care s-au bazat pe fotografii și alte documente. Statuia îl înfățișează pe Sfântul Părinte zâmbind, îmbrăcat în sutana lui albă tradițională și cu degetul mare de la mâna dreaptă, pe care poartă inelul papal, ridicat. Din 1982, muzeul de ceară Grévin a avut ca tradiție imortalizarea Papei ca reprezentant al păcii în lume, a subliniat instituția, potrivit căreia ”Papa Francisc a conferit pontificatului său un stil diferit de cel al predecesorilor săi”.

Taguri articol


12