Suveranul Pontif a ţinut să răspundă celor care l-au acuzat că este marxist. Papa Francisc a declarat că a cunoscut mulţi marxişti care sunt oameni foarte buni, doar că el nu a fost comunist, răspunzând astfel la criticile ce i-au fost aduse de ultraconservatorii americani după ce a denunţat liberalismul sălbatic. ”Ideologia marxistă este greşită. Dar în viaţa mea am întâlnit mulţi marxişti care sunt oameni foarte buni, deci nu am nimic cu ei”, a explicat Suveranul Pontif într-un interviu publicat ieri de cotidianul italian ”La Stampa”. Papa a precizat că afirmaţiile sale atunci când a condamnat inegalităţile provocate de sistemul economic mondial actual nu au fost o analiză a unui expert, ci se înscriau în doctrina socială a Bisericii Romano-Catolice. ”Această condamnare nu face din mine un marxist”, a conchis înaltul prelat.
Fidel imaginii sale de apărător al săracilor, Papa Francisc a denunţat în luna noiembrie ”dictatura implacabilă care creează o cultură a deşeului, marginalizând populaţii întregi”. Rush Limbaugh, un realizator radio american, conservator de rit metodist, care se bucură de o mare audienţă, a calificat discursul Papei drept ”unul pur marxist”. Un membru al Tea Party, formaţiune ultraconservatoare din cadrul Partidului Republican, Jonathon Moseley, a considerat util să precizeze că, în opinia lui, ”Iisus a fost un capitalist care a propovăduit responsabilitatea personală, nu socialistă”: Şi un alt comentator al postului conservator Fox, Stuart Varney, de religie anglicană, l-a acuzat pe Papă că este ”un susţinător al neosocialismului”.
Potrivit biografilor săi, Papa Francisc nu are nimic în comun cu marxismul, ba din contră: fără să fi fost niciodată un hiperconservator, s-a confruntat pe faţă cu preoţi iezuiţi de extremă stângă, cu vederi marxiste. Faţă de teologia eliberării, foarte răspândită în America Latină în anii ’70, a propus ”o teologie a poporului”, nemarxistă. Familia sa de origine italiană a fost ruinată de criza din 1929, iar el a putut vedea, de asemenea, pe străzile din Buenos Aires, ravagiile liberalismului din Argentina ultimelor decenii.