DRUMUL CRUCII Prima vizită în America Latină a Papei Francisc i-a reînsufleţit pe credincioşii catolici din emisfera sudică. Circa trei milioane de oameni au asistat, pe plaja Copacabana din Rio de Janiero, la manifestările prevăzute în cadrul Zilelor Tineretului Catolic. Un adevărat exod al tinerilor catolici a avut loc către Brazilia, circa două milioane de oameni fiind găzduiţi la Rio. Zilele Tineretului Catolic se dovedesc un megaeveniment, despre care oficialii locali susţin că este mult mai popular decât Campionatul Mondial de Fotbal de anul viitor, pentru care nici măcar nu este posibil să se vândă două milioane de bilete oaspeţilor străini care vor dori să îşi vadă echipele naţionale.
Pe plaja Copacabana, Papa s-a alăturat ceremoniei Via Crucis (Drumul Crucii), unul dintre momentele importante din cadrul Zilelor Tineretului Catolic, în prezenţa a sute de mii de tineri care şi-au strigat entuziasmul pe tot drumul parcurs de maşina sa. Papa Francisc a ajuns cu întârzire la toate evenimentele, dar nimeni nu a părut supărat, mai ales că Suveranul Pontif a vrut să fie cât mai aproape de credincioşi, pentru care s-au instalat câteva zeci de ecrane imense de-a lungul întregii plăji. „Purtându-şi crucea sa”, a declarat grav Papa Francisc în începutul discursului său, „Iisus este una cu numeroşii tineri care nu mai au încredere în instituţiile politice, deoarece văd în ele egoism şi corupţie”, o aluzie la toţi cei care, la toate latitudinile şi longitudinile, nu numai în Brazilia, sunt dezgustaţi de clasa lor politică şi de promisiunile false. „Iisus”, a adăugat el, „este una cu cei care şi-au pierdut credinţa în Biserică şi chiar în Dumnezeu din cauza incoerenţei creştinilor şi a miniştrilor Evangheliei”. Papa Francisc, care a fost ales pentru a reforma Biserica, a făcut referire la scandalurile provocate de toţi membrii clerului care fac contrariul a ceea ce propovăduieşte Evanghelia: pedofilie, corupţie, aroganţă sau mondenitate. În încheiere, Suveranul Pontif a făcut apel la curaj şi i-a asigurat pe tineri că Christos, „purtându-şi crucea, parcurge drumurile noastre pentru a lua asupra lui temerile noastre, problemele noastre, suferinţele noastre, chiar şi pe cele mai profunde“. „Cu crucea sa, Iisus este una cu tăcerea victimelor violenţei care nu pot striga, mai ales cei nevinovaţi şi cei care sunt fără apărare”.
IERTARE PENTRU ABUZURI Până să revină la Vatican, Papa a susţinut o ultimă slujbă ieri. Suveranul Pontif a fost foarte atent să ofere o imagine a unui prelat apropiat de toţi credinicioşii şi a purtat, de exemplu, sâmbătă, o podoabă din pene pe care un indian de etnie Pataxo i-a oferit-o şi a pozat zâmbind pentru fotografi, pe scena Operei din Rio. Scena a avut loc în timp ce Papa tocmai rostise un discurs în faţa clasei conducătoare a Braziliei şi a reprezentanţilor societăţii civile, la adresa cărora oricum nu prea a avut cuvinte de laudă. Suveranul Pontif a salutat un grup de indieni Pataxo, originari din Coroa Vermelha, în apropiere de Porto Seguro, satul în care a fost celebrată prima mesă catolică din Brazilia, la 26 aprilie 1500. Francisc este primul papă sud-american din istorie, dar şi primul din Ordinul Iezuiţilor, care a jucat un rol central în evanghelizarea indienilor din Lumea Nouă. În anul 2000, în cadrul unor ceremonii organizate cu ocazia a 500 de ani de la evanghelizarea Braziliei, Biserica Romano-Catolică a cerut oficial iertare pentru abuzurile comise împotriva indienilor şi populaţiei de culoare în timpul colonizării. Populaţia indigenă reprezintă în prezent mai puţin de 1% din cei 194 de milioane de locuitori ai Braziliei şi ocupă 12% din teritoriul ţării, în principal în Amazonia.
PĂRERILE TINERILOR Majoritatea credincioşilor pelerini de la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Rio de Janeiro sunt împotriva avortului şi căsătoriei între persoane de acelaşi sex, dar în favoarea contracepţiei, potrivit unui sondaj publicat de cotidianul „Folha”. Sondajul Institutului Datafolha, realizat în rândul a 1.279 de pelerini pe plaja turistică de la Copacabana, unde s-au celebrat Zilele Mondiale ale Tineretului, relevă că 65% dintre ei sunt în favoarea folosirii prezervativelor, iar 53% a pilulei contraceptive. Tinerii consideră că Papa Francisc ar trebuie să adopte aceeaşi poziţie.
În privinţa unor teme mai polemice precum avortul, uniunea între persoane de acelaşi sex, sacerdoţiul femeilor sau eliminarea obligaţiei de celibat pentru preoţi, poziţia lor este de a menţine dogma creştină. Avortul este respins de 75% dintre tineri, în timp ce 22% sunt în favoarea practicii, iar 63% condamnă pilula de a doua zi. Numai 25% sunt în favoarea căsătoriei gay, în timp ce 67% sunt împotrivă, mai arată sondajul. Pe de altă parte, 54% dintre tinerii intervievaţi consideră că Biserica Romano-Catolică nu trebuie să schimbe politica sacerdoţiului rezervat doar bărbaţilor, iar 64% resping posibilitatea căsătoriei pentru preoţi. Dintre aceşti tineri pelerini, 98% merg regulat la slujbă, iar 50% de mai mult de două ori pe săptămână.
În Brazilia, cea mai mare ţară catolică din lume, cu 123 de milioane de credincioşi mai mult sau mai puţin practicanţi, Biserica Catolică pierde teren de peste 30 de ani în faţa bisericilor evanghelice neo-penticostale. Catolicii reprezentau 64,6% din populaţia în 2010, comparativ cu procentul de 91,8% din 1970. Vizita Papei cu siguranţă, însă, a inversat această tendinţă!