Papa Francisc a fost considerat cel mai stilat bărbat al anului, de revista americană ”Esquire”. După cum remarcă ”Esquire”, stilul Suveranului Pontif reflectă pe deplin concepţia sa de viaţă, el atribuind sens modului în care se îmbracă. Astfel, bijuteriilor de lux şi pelerinelor de blană, preferate de predecesorii lui Francisc, le-au luat locul veşminte mult mai modeste, ceea ce, potrivit publicaţiei, reflectă o apropiere a Papei de oamenii simpli. Papa Francisc a refuzat până şi să se mute în reşedinţa oficială papală - Palatul Apostolic - preferând apartamentul său modest. ”El este, cu siguranţă, Suveranul Pontif cel mai apropiat de popor”, scrie ”Esquire”.
Papa Francisc a fost numit anterior Omul Anului, de către revista americană ”Time”. Arhiepiscop de Buenos Aires, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales în fruntea Bisericii Romano-Catolice la 13 martie, devenind primul papă originar din America Latină şi primul iezuit în această funcţie. Aşa cum a explicat el, şi-a ales numele de Francisc pentru că acest sfânt este cunoscut pentru preocuparea sa pentru cei săraci. Încă înainte de a deveni Papă, multe voci din cadrul bisericii au remarcat că Jorge Mario Bergoglio se distinge prin modestie şi apropierea de oamenii simpli.
SUGESTII Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat la Premiului Nobel pentru Literatură, şi-a exprimat duminică, într-un interviu, mulţumirea cu privire la eforturile depuse de Papa Francisc pentru modernizarea Bisericii Catolice, insistând în acelaşi timp ca Suveranul Pontif să demită doi arhiepiscopi din America Latină care, în opinia lui, reprezintă ”o biserică din vremurile primitive”. Scriitorul a subliniat că Papa Francisc ar trebui să îi demită din funcţie pe cardinalul peruan Juan Luis Cipriani, arhiepiscop de Lima şi membru al congregaţiei Opus Dei, precum şi pe cardinalul dominican Nicolas Lopez Rodriguez, arhiepiscop de Santo Domingo. Mario Vargas Llosa, care întotdeauna s-a declarat agnostic, a adăugat că ”arhiepiscopul de Lima, cardinalul Cipriani, reprezintă biserica cea mai reacţionară, mai intolerantă şi mai fanatică care poate exista şi să sperăm că noua politică a Papei va ajunge şi în Peru”. În ce îl priveşte pe cardinalul dominican Lopez Rodriguez, Vargas Llosa a menţionat că ”arhiepiscopul de Santo Domingo sprijină, oricât de incredibil ar părea, legi rasiste care privează de naţionalitatea dominicană aproape 200.000 de dominicani a căror singură crimă este că sunt copii sau descendenţi ai unor haitieni. O atitudine absolut incompatibilă cu ce ar trebui să reprezinte Biserica Catolică”.