Papa Francisc denunţă şomajul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rugăciune pentru locuri de muncă

Papa Francisc denunţă şomajul

Monden 23 Septembrie 2013 / 00:00 410 accesări

VIZITĂ PASTORALĂ Suveranul Pontif îşi duce cu stoicism campania de a asigura o lume lipsită de inegalităţi sociale. Acesta a sosit ieri dimineaţă în Sardinia, unde a efectuat o vizită pastorală de o zi, în cursul căreia s-a rugat la Sanctuarul de la Bonaria, dedicat Fecioarei Maria, lăcaş de cult care se află la originea fondării oraşului natal al Sfântului Părinte, Buenos Aires, în secolul al XVI-lea. Pontiful a sosit în jurul orei locale 9.00 la aeroportul de la Cagliari, capitala insulei Sardinia, unde a fost întâmpinat cu entuziasm de mii de persoane, care l-au aplaudat şi au strigat „Trăiască Papa Francisc!”, cu steaguri ale Vaticanului şi steaguri italiene. Imediat după sosirea pe aeroportul Elmas din Cagliari, Papa Francisc a vizitat centrul de primire pentru imigranţi care se află în incinta aeroportului, unde la ora actuală sunt găzduiţi circa 150 de refugiaţi de diferite naţionalităţi. Este vorba despre a doua vizită oficială a Papei Francisc în Italia, de la alegerea sa, după vizita istorică, de la începutul lunii iulie, pe insula Lampedusa, în cursul căreia a denunţat în mod ferm tratamentul inuman rezervat imigranţilor şi victimelor traficului cu fiinţe umane.

Această vizită pastorală de o zi a prevăzut în mod special întâlniri cu muncitori, dar şi cu şomeri - Sardinia fiind o zonă a Italiei care suferă în mod deosebit din cauza crizei economice - şi cu bolnavi, imigranţi, reprezentanţi ai lumii culturale şi, mai ales, numeroşi tineri. În cursul zilei, la Cagliari, Papa a oficiat o slujbă şi a pronunţat tradiţionala rugăciune de duminică, Angelus, la care au asistat 1.600 de bolnavi. Apoi a luat prânzul cu episcopii din Sardinia, s-a întâlnit, în Catedrala din Cagliari, cu un grup de deţinuţi şi a vizitat Facultatea de Teologie. Circa o mie de agenţi ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru a asigura siguranţa Papei, care iubeşte contactul direct cu mulţimea.

BANUL, OCHIUL DRACULUI În primul discurs pronunţat în Sardinia, Papa a înfierat din nou materialismul. Acesta a denunţat sistemul economic ce are în centrul său un idol care se numeşte ban, subliniind că „fără muncă nu există demnitate”. După ce a evocat suferinţele trăite de „tinerii fără loc de muncă, de persoanele aflate în situaţie precară, antreprenori şi comercianţi care se chinuiesc să meargă înainte”, Suveranul Pontif s-a îndepărtat de la discursul oficial pentru a vorbi despre propria sa experienţă. „Va trebui să luptăm, toţi împreună, împotriva acestui sistem lipsit de etică, ce pune în centrul atenţiei numai bunurile materiale. Ca fiu al unui tată care a plecat din nordul Italiei în Argentina, plin de speranţe, cunosc suferinţele emigranţilor şi ale şomerilor şi vă spun că trebuie să aveţi curaj”, a afirmat Suveranul Pontif în cursul întâlnirii din piaţa centrală de la Cagliari, în faţa a mii de persoane. „Dumnezeu ne va învăţa să luptăm pentru un loc de muncă”, a mai spus Papa, care şi-a încheiat discursul cu o rugăciune. Această vizită în Sardinia are loc cu două săptămâni înainte de vizita prevăzută la Assisi, în centrul Italiei, unde îi va aduce un omagiu Sfântului Francisc din Assisi, apărător al săracilor şi al păcii, în onoarea căruia şi-a ales numele pontific.

PERSONAJUL ANULUI Papa Francisc a cucerit pe toată lumea şi chiar şi spaţiul web. Suveranul Pontif a fost premiat cu Premiul Macchianera, echivalentul premiului Oscar în ceea ce priveşte mediul online, decernat de Blogfest de la Rimini. Este o reuşită inedită pentru Biserica Romano-Catolică, deoarece, de cele mai multe ori, aceasta a generat comentarii sarcastice pentru lipsa de transparenţă şi îmbătrânirea strategiei sale de comunicare. Papa Francisc a uimit pe toată lumea cu profilul său pe Twitter, fiind un utilizator activ al contului său, cu postări urmărite de câteva milioane de oameni, iar rata noilor adepţi este în continuă creştere.

REMANIERE LA VATICAN Acest sfârşit de săptămână s-a dovedit extrem de ocupat pentru Papa Francisc, care a întreprins şi prima sa remaniere în cadrul Curiei Romane, „Guvernul” Vaticanului. Italianul Beniamino Stella, de 72 de ani, până acum responsabil cu şcoala nunţiilor, a fost numit prefect al Congregaţiei pentru Cler, în locul monseniorului Mauro Piacenza, numit mare duhovnic. La conducerea Sinodului Episcopilor, Suveranul Pontif a ales să numească un alt italian, pe monseniorul Lorenzo Baldisseri, care până acum a fost secretarul Congregaţiei pentru Episcopi şi secretar al ultimului Conclav. Acesta îl înlocuieşte pe croatul Nikola Eterovic, numit nunţiu apostolic în Germania. Este vorba de prima remaniere pe care o face Papa Francisc în cadrul Curiei de la numirea, pe data de 31 august, a monseniorului Pietro Parolin, în funcţia de secretar de stat, „numărul 2” în ierarhia Vaticanului, în locul controversatului Tarcisio Bertone.



12