Papa Francisc i-a îndemnat ieri pe creştini să exprime, în viaţa de zi cu zi, sacramentele pe care le-au primit, prin manifestarea convingerilor în comportamente, gesturi şi opţiuni. Zeci de mii de credincioşi şi curioşi s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru, sub un cer schimbător, pentru a-l asculta. “Hristos a învins răul în mod deplin şi definitiv, iar nouă ne revine - nouă, oamenilor din toate epocile - să primim această victorie în viaţa noastră şi în realităţile concrete ale istoriei şi societăţii”, a apreciat Papa Francisc.
În pofida vremii răcoroase, mulţimea de credincioşi şi-a exprimat entuziasmul şi căldura faţă de noul Papă, declanşate de fiecare dintre apariţiile acestuia. Papa a spus în continuare rugăciunea Regina Coeli, într-un omagiu adus Sfintei Maria, pe care o venerează în mod expres, după care a salutat asistenţa prin câteva cuvinte, evocându-i pe “dragii pelerini veniţi de pe diferite continente pentru a participa la această întâlnire de rugăciune”. “Vă urez fiecăruia dintre voi o lune senină ca un înger”, a spus Papa, adăugând “Paşte Fericit tuturor, Paşte Fericit şi poftă bună”, cuvinte adăugate textului iniţial, provocând strigăte de bucurie din partea mulţimii. Renunţând din nou la salutul în limbi străine, cel căruia îi place să se definească mai mult ca episcop al Romei decât ca şef al Bisericii Universale, a mai stat câteva minute şi i-a binecuvântat în mai multe rânduri pe credincioşi, care îl aclamau.
Papa a efectuat ieri o vizită privată la necropola Vaticanului, pentru a se ruga la mormântul lui Petru, al cărui al 265-lea succesor este. În ziua mesei care a inaugurat pontificatul său, Sfântul Părinte s-a recules, porivit uzanţelor, în cripta din faţa altarului, pe locul cunoscut ca al confesiunii lui Petru, dar nu a coborât în necropolă. În necropola Bazilicii Sfântul Petru se află mormântul identificat ca al Apostolului Petru, deasupra căruia au fost construite, ulterior, două bazilici, Bazilica Împăratului Constantin, către 322 şi bazilica actuală, începută în prima parte a secolului al XVI-lea.