Suveranul Pontif a cerut să se acţioneze cu hotărâre împotriva abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului. Papa Francisc s-a exprimat pentru prima dată în mod public şi direct în legătură cu aceste abuzuri comise împotriva a zeci de mii de copii. Acesta l-a primit, vineri, pe prefectul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, care se ocupă de aceste cazuri şi a cerut promovarea unor măsuri de protecţie a minorilor şi sprijinirea celor care au trebuit să sufere în trecut astfel de violenţe. Ca şi predecesorul său, Papa a cerut continuarea procedurilor împotriva vinovaţilor şi angajarea Conferinţelor Episcopale pentru a formula şi a pune în aplicare directivele necesare în acest domeniu. La final, Papa Francisc a dat asigurări că, în rugăciunile sale pentru cei care suferă, victimele abuzurilor sunt prezente într-un mod special.
Scandalul preoţilor care au abuzat de copii şi adolescenţi a izbucnit în SUA, la începutul anilor 2000. Apoi, a afectat bisericile din mai multe ţări europene, în special Irlanda, unde au fost repertoriate zeci de mii de cazuri. Majoritatea acestora datează din deceniile trecute, însă crima acestor preoţi era deseori dublată de altă infracţiune: omerta de care erau înconjuraţi, unii dintre aceşti prelaţi fiind mutaţi sau protejaţi de prelaţi. Şi biserica din America Latină a cunoscut o serie de scandaluri, cel mai sonor fiind cel al abuzurilor de care s-a făcut vinovat fondatorul mexican al mişcării Legionarii lui Hristos, Marcial Maciel.
Papa Benedict al XVI-lea a cerut iertare victimelor, în numele Bisericii Romano-Catolice şi pledase pentru... toleranţă zero. În mai 2011, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei le-a dat un termen de un an Conferinţelor Episcopale din lumea întreagă, pentru a stabili linii directoare în materie de luptă împotriva pedofiliei, cerându-le să colaboreze cu justiţia civilă. Procurorul Vaticanului în lupta împotriva pedofiliei, monseniorul Charles Scicluna, a afirmat că la mijlocul lunii septembrie a anului trecut, 75% dintre Conferinţele Episcopale au trimis răspunsul.
DETURNARE DE FONDURI Nu numai scandalurile de pedofilie afectează reputaţia Bisericii Romano-Catolice. Un preot italian care a condus, timp de mai mulţi ani, un mare spital de la Roma, proprietate a Vaticanului, a fost arestat sub acuzaţia de deturnare de fonduri şi fraudă fiscală. Părintele Franco Decaminada a fost administrator delegat, în perioada 2004 - 2011, al Institutului Dermatologic Immacolata (IDI), care a declarat faliment după ce a înregistrat pierderi de peste 600 de milioane de euro. Preotul este acuzat de deturnare de fonduri în scopuri personale, de circa patru milioane de euro. Magistraţii de la Roma au sechestrat, de asemenea, o vilă în regiunea Toscana, achiziţionată pe numele lui Decaminada, cu fonduri deturnate, clădire în valoare de peste un milion de euro. În afara părintelui Decaminada, au mai fost arestaţi, sub acuzaţia de fraudă fiscală, doi antreprenori italieni. Spitalul IDI este proprietate a Vaticanului şi aparţine Congregaţiei Immacolata, un institut religios care posedă alte două spitale în capitala Italiei.
Situaţia spitalului IDI, care nu plătea salariile celor 1.500 de angajaţi, printre care peste 300 de medici, de mai multe luni, a constituit obiectul uneia dintre ultimele măsuri luate de Papa Benedict al XVI-lea, înainte de demisia sa pe data de 28 februarie. Între timp, cardinalul Versaldi l-a numit recent în funcţia de director al spitalului IDI pe Giuseppe Profiti, preşedintele celui mai mare spital pediatric de la Roma, Bambin Gesu, care depinde tot de Vatican.