O VIZITĂ CU CARACTER DELICAT În perioada 24-26 mai, Suveranul Pontif va efectua vizite în Iordania, Cisiordania şi Israel. Vizita, plină de riscuri, în Ţara Sfântă, a Papei Francisc, ”Papa poporului”, le dă adevărate bătăi de cap forţelor locale de securitate. În pelerinajul său, Sfântul Părinte doreşte să facă băi de mulţime la bordul unui vehicul deschis, atât la Amman, cât şi la Betleem, în Cisiordania. Suveranul Pontif, care, încă din ziua întronizării la Roma, a rupt cordonul de securitate pentru a merge la credincioşii prezenţi în Piaţa Sfântul Petru, se va îndepărta cu siguranţă de la protocol şi în timpul sejurului la locurile sfinte. Acesta este, totuşi, un scenariu problematic pentru forţele de securitate iordaniene, palestiniene şi israeliene însărcinate cu protecţia Papei.
Malul iordanian al Iordanului, în dreptul oraşului palestinian Jerihon, locul în care Iisus Hristos a fost botezat, potrivit tradiţiei, de către Ioan Botezătorul, este prima escală. Papa Francisc revine aici după ce, în 2009, predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a pus prima piatră la temelia unei noi biserici de rit greco-catolic şi a unei biserici latine, romano-catolice, cele două comunităţi creştine prezentate ca fiind majoritare în Iordania. La Bethleem, în Cisiordania, Papa va oficia o mare mesă în public, în Piaţa Mangeoire, în faţa Bazilicii Naşterii. Situată în centrul Bethleemului, un oraş autonom palestinian, Biserica Naşterii a fost construită în secolul al IV-lea, în locul pe care, potrivit tradiţiei, Maria l-a născut pe Iisus, într-un grajd. Lăcaşul plasat în Patrimoniul Mondial atrage două milioane de pelerini anual.
SIMBOLURI RELIGIOASE Un loc aparte în turneu îl are vizita la tabăra de refugiaţi de la Dheisheh, din Cisiordania. Înfiinţată în 1949, tabăra de refugiaţi a găzduit mai întâi familii palestiniene izgonite din Ierusalim şi din zona oraşului de către armata israeliană, în timpul războiului israeliano-arab. În prezent, 14.800 de palestinieni trăiesc în această zonă de la periferia Betleemului, care a devenit a cincea cea mai populată tabără de refugiaţi din Cisiordania, din totalul de 19. În 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a îndemnat, într-o vizită în această tabără, la o soluţionare rapidă a dramei refugiaţilor palestinieni.
Nu lipseşte nici escala la Bazilica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai important sanctuar al creştinismului, construit pe locul în care, potrivit tradiţiei, Iisus a fost crucificat, iar apoi coborât în mormânt, după care a înviat. Şase comunităţi de creştini, greci ortodocşi, catolici, armeni, copţi, sirieni ortodocşi şi etiopieni, împart acest sanctuar în urma unui acord din 1852. Papa Francisc va participa la o rugăciune ecumenică alături de şefi ai altor biserici creştine, acesta reprezentând punctul culminant al pelerinajului său. Va urma o vizită la Esplanada Moscheilor, numită ”Sanctuarul Nobil” de către musulmani şi ”Muntele Templului” de către evrei, un loc sacru şi o sursă de tensiuni aproape zilnice între cele două religii. Străjuită de celebra ”Cupolă a Stâncii”, esplanada adăposteşte Moscheea al-Aqsa, cel de-al treilea loc sfânt al Islamului. În partea opusă se află Zidul Plângerii, ultimul vestigiu al celui de-al Doilea Templu evreiesc, distrus în anul 70 de către romani, loc sacru al Iudaismului. Merită menţionată şi oprirea la Memorialul Yad Vashem, consacrat memoriei celor şase milioane de evrei victime ale genocidului nazist din al Doilea Război Mondial. Acest loc adăpostit de o pădure găzduieşte un muzeu, arhive, un zid pe care sunt înscrise numele victimelor şi o Criptă a Amintirii, unde oaspeţii de marcă sunt invitaţi să reaprindă ”flacăra eternă”.
PLEDOARIE PENTRU PACE Călătoria Papei Francisc pe Pământul Sfânt are şi un caracter politic, chiar dacă a subliniat că este vorba de o deplasare strict religioasă. ”Vizita ar putea să-i ajute pe responsabilii locali să ia decizii curajoase pe calea păcii”, a afirmat monseniorul Parolin, ”numărul 2” în ierarhia Vaticanului. Papa Francisc ar urma să afirme dreptul statului Israel de a exista şi de a se bucura de pace şi securitate în interiorul frontierelor recunoscute pe plan internaţional, dar şi dreptul poporului palestinian de a avea o patrie suverană şi independentă. Absenţa unei soluţii politice între palestinieni şi israelieni, războiul din Siria, cu milioane de refugiaţi în ţările vecine, fragilizarea Libanului, ascensiunea extremismului islamic, care-i determină pe creştini să plece, tensiunile şi violenţele din Irak şi Egipt, toate acestea constituie cadrul dificil al vizitei.
MĂSURI DE SECURITATE SPECIALE Iordania vrea să arate că este ”o oază de pace şi stabilitate într-o regiune aflată în criză”, a declarat un oficial în domeniul securităţii, la Amman. Aproximativ 500 de oameni vor suplimenta garda regală în cursul vizitei papale. Papa Francisc vrea să efectueze un tur, într-un jeep descoperit, la sosire, înaintea slujbei, sâmbătă, pe stadionul din Amman. Toate celelalte deplasări vor fi efectuate cu elicopterul sau într-un vehicul închis. Pe 25 mai, Poliţia şi garda prezidenţială palestiniană vor prelua ştafeta, după sosirea Papei la Betleem. Tinere din cadrul Gărzii Prezidenţiale, antrenate de jandarmi din cadrul GIGN de la Ierihon, în Cisiordania şi din Iordania, vor fi însărcinate cu protecţia Suveranului Pontif. La Ierusalim, un potenţial ”butoi cu pulbere”, deplasările Papei Francisc vor fi securizate de către Poliţie, în coordonare cu Shin Beth, serviciile israeliene de securitate internă, şi serviciile italiene care-l însoţesc pe Papă. Impozantul dispozitiv de videosupraveghere, care cuprinde 320 de camere de luat imagini ce străjuiesc Oraşul Vechi, va permite urmărirea mişcărilor Suveranului Pontif. Israelul a consolidat deja protecţia anumitor locuri sfinte creştine, vizate de un val de vandalism imputat unor evrei extremişti.
Creştinilor de la Ierusalim, care şi-au exprimat îngrijorarea că pe străzile Oraşului Sfânt vor mai rămâne doar pisicile pentru a-l primi pe Papa Francisc, un reprezentant al serviciilor de securitate israeliene le-a răspuns că ”nu va exista nicio pisică afară”. Nicio slujbă publică nu este prevăzută la Ierusalim. ”Sunt sigur că aceste momente vor oferi imagini puternice, care vor încălzi inima credincioşilor la faţa locului”, a declarat preotul Neuhaus, evocând ocazii în vederea unor întâlniri spontane între Papă şi credincioşi.