Papa Francisc, în vizită în Albania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc, în vizită în Albania

Monden 22 Septembrie 2014 / 00:00 382 accesări

Vaticanul s-a mândrit că nu a cerut măsuri speciale de protecție pentru Papa Francisc, în prima sa vizită oficială desfășurată într-o țară europeană. Totuși, gazdele din Albania nu au vrut să riște și au luat măsuri speciale de securitate pentru cea mai importantă vizită din ultimii 20 de ani. Străzile din centrul capitalei Tirana au fost închise şi controalele au fost înăsprite.

Suveranul Pontif a elogiat, la sosirea sa la Tirana, coexistența pașnică între religiile din Albania, afirmând că nimeni nu poate folosi pretextul religiei pentru a justifica violența. ”Nimeni să nu creadă că poate să-și facă din Dumnezeu un scut, când plănuiește și comite acte de violență și dispreț! Nimeni să nu folosească pretextul religiei pentru a duce la îndeplinire propriile acțiuni contrare demnității umane și drepturilor fundamentale”, a afirmat Papa în fața liderilor de la Tirana, prezentând sistemul politic albanez și coexistența armonioasă între religii drept ”un model”. Papa a adus un elogiu marcant atitudinii responsabililor politici și religioși albanezi: ”Climatul de respect și de încredere reciprocă între catolici, ortodocși și musulmani este un bun prețios pentru țară și dobândește o semnificație specială în epoca noastră. În fapt, sensul religios autentic este trădat de grupurile extremiste, care deformează și instrumentalizează diferențele între diferite confesiuni și fac din ele un factor periculos de înfruntare și de violență”. În apelul său, Francisc s-a adresat tuturor religiilor, dar a făcut o aluzie clară la violențele comise de gruparea jihadistă Statul Islamic în Irak și Siria. ”Fie ca Albania să poată continua pe acest drum, devenind un model pentru numeroase țări”, a mai spus Suveranul Pontif.

Papa, în vârstă de 77 de ani, a salutat cu căldură ”o țară a eroilor care și-au sacrificat viața pentru independența națiunii și o țară de martiri care și-au dovedit credința în fața persecuțiilor”, o aluzie la trecutul comunist, când dictatorul Enver Hodja a proclamat Albania drept prima țară atee din lume. ”Experiența Albaniei arată că coexistența pașnică și fructuoasă între persoane și comunități de diferite religii nu este numai dezirabilă, ci și posibilă și realistă. Este ceva ce are nevoie să fie protejat și hrănit în fiecare zi, educând respectarea diferențelor și identităților speciale”, a subliniat Francisc despre unul dintre puținele state europene cu populaţie predominant musulmană, care a dat-o lumii pe Maica Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace. Au existat mari temeri față de siguranța Papei, care a primit recent ameninţări cu moartea din partea jihadiştilor din Statul Islamic. În final, acesta a făcut apel la conducătorii și la tinerii albanezi să răspundă noilor provocări.

Printre provocările menționate, Papa Francisc încurajează donarea de organe, pentru a se pune capăt traficului, dar și-a exprimat refuzul față de legalizarea comerțului cu organe. ”Papa m-a autorizat să spun că, în opinia sa, donarea de organe din generozitate trebuie să fie încurajată, dar utilizarea comercială a organelor este imorală”, a declarat primarul Ignazio Marino, după ce a fost primit în audiență, vineri, de Papă. ”Noi trebuie să explicăm că donarea de organe este un act de iubire. Fiecare dintre noi, de exemplu, are doi rinichi și a da unul dintre ei unei rude sau unei persoane pe care o iubim este un gest frumos. Dar a intra în spirala comerțului este o crimă”, i-a spus Papa Francisc primarului Marino.

Întâlnirea cu primarul Romei și o delegație internațională de experți în transplant a avut loc în timp ce SUA dezbat oportunitatea de a pune în aplicare stimulente financiare pentru donarea de organe. Aceste stimulente ar putea include rambursarea cheltuielilor de călătorie pentru donatori și asigurări de sănătate pe termen lung.

Liste de așteptare interminabile și moartea a mii de oameni din cauza lipsei de donatori au determinat ca unii factori de decizie din SUA să sugereze legalizarea comerțului cu organe umane. Papa Francisc i-a condamnat pe cei care abuzează de săraci în cadrul traficului de organe, explicând că a văzut o mulțime de copii argentinieni cu cicatrici lungi pe spate pentru că familiile lor le-au vândut unul din rinichi. ”A exploata sărăcia unei mame care vinde un rinichi pentru câteva sute de euro pentru a-și hrăni copiii, iar apoi acest rinichi este revândut pentru sute de mii de euro este o crimă”, a afirmat acesta. Sfântul Scaun nu a publicat transcrierea audienței.

Taguri articol


12