Papa Francisc începe ofensiva împotriva bârfelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc începe ofensiva împotriva bârfelor

Monden 01 Octombrie 2013 / 00:00 345 accesări

Papa Francisc le-a încredinţat jandarmilor un nou rol în micul stat Vatican, acela de a lupta, atunci când pot, împotriva bârfelor şi denigrărilor. „Vă cer să ne apăraţi şi împotriva bârfelor”, le-a spus Papa Francisc jandarmilor care se ocupă de securitatea celui mai mic stat din lume. „Să îi cerem Sfântului Mihail (arhanghelul patron al jandarmilor) să ne ajute în acest război: să nu se vorbească niciodată rău despe celălalt, să nu se aplece urechea la indiscreţii. Şi dacă aud pe cineva în timp ce bârfeşte, îl arestez! Îi spun: aici nu se poate! Ieşiţi pe poarta Sfânta Ana (principala cale de acces la Vatican pentru angajaţi şi vizitatori - n.r.), mergeţi afară şi continuaţi-vă bârfele afară”, i-a sfătuit Papa pe jandarmi. „Nu discordiei”, a adăugat Suveranul Pontif, explicându-le jandarmilor reuniţi pentru slujba zilnică, în capela reşedinţei Sfânta Marta, că nimeni, nici chiar el, nu este vaccinat împotriva acestui flagel. „Aş vrea ca voi să apăraţi nu numai uşile şi ferestrele Vaticanului, o muncă necesară şi importantă, ci să apăraţi şi uşile inimilor celor care lucrează la Vatican, unde tentaţia pătrunde ca şi în alte părţi. Este o tentaţie care place diavolului, împotriva unităţii (...) Şi el caută să creeze război intern, un fel de război civil şi spiritual (...) Un război care se duce prin vorbe”, a comentat Papa.

Suveranul Pontif argentinian a făcut referire cu siguranţă la intrigile vehiculate permanent la Sfântul Scaun, dar care au fost dezvăluite în cadrul scurgerilor în presa italiană ale unor documente confidenţiale şi scrisori ajunse la Benedict al XVI-lea, în cadrul scandalului Vatileaks de anul trecut. Dar Papa Francisc a vorbit la prezent, arătând astfel că această dispută nu a încetat complet. Stilul său direct şi voinţa de a reforma Biserica generează numeroase comentarii, nu întotdeauna favorabile, între zidurile micului stat.

Nu este o bârfă că Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi la 27 aprilie 2014, în cadrul unei ceremonii unice la Vatican. Suveranul Pontif a confirmat astfel, în faţa cardinalilor reuniţi în consistoriu, faptul că cele două figuri simbolice ale Bisericii Catolice, Karol Wojtyla, devenit primul papă polonez, sub numele Ioan Paul al II-lea, şi italianul Angelo Giuseppe Roncalli, devenit Papa Ioan al XXIII-lea, vor fi declaraţi sfinţi. Data acestei aşteptate duble canonizări era vehiculată neoficial de câteva săptămâni. La 27 aprilie 2014 se sărbătoreşte ziua Milostivirii Divine / Divina misericordia, sărbătoare creată de Ioan Paul al II-lea. Este de aşteptat ca la viitoarea ceremonie din Piaţa Sf. Petru să asiste sute de mii de oameni, mai ales din Italia şi Polonia.

Canonizarea celor doi în acelaşi timp ilustrează dorinţa Papei Francisc de a menţine un echilibru între două figuri foarte diferite ale lumii catolice, dar şi de a evita un cult exagerat al personalităţii Papei Ioan Paul al II-lea. Pe de altă parte, dubla canonizare vizează şi unificarea bisericii, fiecare dintre cei doi având propriii admiratori, respectiv critici. În ceea ce-l priveşte, Papa Francisc este un admirator al amândurora: la comemorarea din acest an a morţii lui Ioan Paul al II-lea, s-a rugat şi la mormântul unuia, şi la al celuilalt, semn că a văzut în cei doi o importantă continuitate personală şi spirituală.

Taguri articol


12