Papa Francisc, maestru al declarațiilor ambigue

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc, maestru al declarațiilor ambigue

Monden 16 Iulie 2014 / 00:00 492 accesări

Suveranul Pontif este creditat cu o afirmație-șoc despre flagelul pedofiliei care afectează Biserica Romano-Catolică. Papa Francisc a fost auzit declarând că, potrivit unor date în care are mare încredere, circa 2% din clerul catolic se face vinovat de pedofilie. Într-un interviu acordat cotidianului italian ”La Repubblica”, el afirma că abuzul asupra copiilor este precum ”o epidemie de lepră” ce afectează Biserica și a promis măsuri severe. Un purtător de cuvânt al Vaticanului s-a grăbit să dezmintă că cifrele vehiculate și atribuite Papei corespund exact vorbelor sale. Analiștii sunt de părere că, de la numirea sa în fruntea Bisericii Romano-Catolice, se configurează un tipar de ambiguitate studiată din partea Papei Francisc. Suveranul Pontif dorește să arate o apropiere a Bisericii față de enoriași, are un limbaj direct și nu se preocupă de diplomație sau interpretarea afirmațiilor sale, spre consternarea experților media din cadrul Vaticanului. Așa că, de multe ori, afirmațiile Papei sunt nuanțate de purtătorii de cuvânt ai Vaticanului. Totodată, cum se conturează un tipar de limbaj, în lipsa măsurilor promise, Papa Francisc riscă să se piardă... în cuvinte!

Încă de când a urcat pe tronul Sfântului Petru, Papa Francisc a vorbit deschis despre abuzurile sexuale comise de preoţi asupra minorilor şi a declarat că astfel de oameni n-au ce căuta în biserică. ”Abuzul copiilor este o crimă oribilă. Preotul trebuie să-i conducă pe copii spre sfinţenie, iar copiii au încredere în el. Dar în loc să-i conducă pe calea sfinţeniei, el abuzează de ei. Este ceva foarte grav. Voi face o comparaţie: este asemenea unei liturghii satanice”, a afirmat Suveranul Pontif. Papa Francisc s-a întâlnit recent cu șase victime ale preoţilor pedofili şi a promis toleranţă zero faţă de astfel de cazuri.

VREMEA FEMEILOR... Este nevoie urgentă de reforme în cadrul Bisericii Romano-Catolice, dar Vaticanul nu este locul cel mai propice pentru schimbări. În schimb, Sinodul General al Bisericii Anglicane a votat luni în favoarea hirotonisirii femeilor ca episcopi, o reformă istorică în cadrul unei Biserici profund divizate de decenii în legătură cu acest subiect. După aproape cinci ore de dezbateri, delegații reuniți la York, în nordul Angliei, în cadrul Sinodului General, organismul de conducere al Bisericii Anglicane, au aprobat propunerea de a le permite femeilor să devină episcopi. Reforma a fost promovată de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și ar putea duce la hirotonisirea primei femei ca episcop la începutul anului viitor.



12