O ALTFEL DE CRIZĂ Suveranul Pontif a celebrat, ieri, o slujbă religioasă în piaţa din faţa basilicii San Pietro, pentru cei circa 200.000 de membri ai mişcărilor religioase, care au participat la o întâlnire organizată de noul Minister pentru Noua Evanghelizare. Cu o zi înainte, Papa a pledat în favoarea eticii în viaţa publică. ”Asistăm la o criză a omului, care distruge omul”, a declarat Suveranul Pontif după ce a traversat, la bordul unui jeep, mulţimea credincioşilor din Piaţa San Pietro şi Via della Conciliazione, marele bulevard până la Tibru. ”În viaţa publică, politică, dacă nu este etică, totul devine posibil. Citim în ziare cum lipsa de etică în viaţa publică face atât rău umanităţii întregi”, a afirmat înaltul prelat. Papa a criticat şi primatul băncilor asupra familiilor: ”Investiţiile în care băncile cad constituie o tragedie, dacă familiile o duc rău şi nu au ce să mănânce, aceasta este criza noastră de astăzi. Biserica săracă pentru săraci este împotriva acestei mentalităţi“.
150 de comunităţi ecleziastice de pe cinci continente au participat la această mare întâlnire organizată în cadrul Anului Credinţei, de Ministerul pentru Noua Evanghelizare, creat în 2010, de fostul Papă Benedict al XVI-lea. Această adunare, organizată cu ocazia sărbătoririi Sfântului Spirit, era prevăzută dinaintea demisiei Papei Benedict al XVl-lea şi a fost menţinută de cardinalul Jorge Bergoglio. Monseniorul Salvatore Fisichella, care conduce Ministerul Noii Evanghelizări, a definit mişcările ecleziastice drept ”unul dintre fructele cele mai evidente ale Conciliului Vatican II”, desfăşurat între anii 1962-1965. Foarte dinamice, aceste mişcări au fost percepute uneori ca o concurenţă la parohia tradiţională în criză.
EUROPA CINSTITĂ Noul apel al Papei la etică în viaţa publică a venit în urma unei întâlniri fără precedent cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Aceasta i-a cerut Papei Francisc să sprijine măsurile de austeritate, în timpul unei audienţe de 45 de minute la Sfântul Scaun, în ceea ce unii observatori consideră a fi răspunsul la discursul Papei din data de 16 mai, când a criticat sistemul financiar global. Papa a primit-o pe Angela Merkel într-una din bibliotecile Vaticanului, vizita sa având un caracter privat. Suveranul Pontif a făcut excepţie de la regula Vaticanului, potrivit căreia un Papă nu se întâlneşte cu şefi de stat şi de guvern, dacă până la expirarea mandatelor lor au mai rămas mai puţin de şase luni. Alegerile generale din Germania sunt prevăzute să se desfăşoare în luna septembrie, în mai puţin de patru luni. ”Crizele apar atunci când regulile pieţei nu sunt respectate”, a declarat presei, după audienţă, Angela Merkel, adăugând că, deşi în ultimii ani, în lupta cu criza în Zona Euro s-au înregistrat unele progrese, mai sunt multe lucruri de făcut. Referitor la subiectele dezbătute în cadrul întâlnirii sale cu Papa Francisc, cancelarul german a menţionat că au fost abordate teme precum globalizarea, UE şi rolul UE pe plan mondial. ”Papa Francisc mi-a spus că avem nevoie de o Europă cinstită şi cuvintele sale mi se par inspirate”, a afirmat Angela Merkel, remarcând că are în comun cu Suveranul Pontif experienţa traiului sub dictatură. Cardinalul Bergoglio a trăit între 1976-1983 în Argentina, când la putere s-a aflat junta militară, iar Angela Merkel a trăit o bună perioadă din viaţă în RDG.
BISERICA PENTRU OAMENI Angela Merkel a recunoscut rolul central al Bisericii Romano-Catolice în menţinerea coeziunii la nivelul societăţii. ”Politica singură nu este în măsură să realizeze un astfel de lucru, de aceea Biserica şi religia creştină, în general, sunt parteneri importanţi ai politicienilor”, a spus aceasta. Cancelarul german a afirmat că asupra sa a lăsat o impresie profundă modul în care Papa Francisc ajunge la inimile oamenilor prin cuvinte simple şi emoţionante. ”Astăzi, Biserica este cea care trebuie să meargă către oameni”, a afirmat şefa Executivului de la Berlin.