Papa Francisc, primul suveran pontif care va apărea într-o transmisiune televizată 3D

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc, primul suveran pontif care va apărea într-o transmisiune televizată 3D

Externe 01 Ianuarie 2006 / 00:00 1062 accesări

Papa Francisc va deveni primul suveran pontif din istorie care va apărea într-o transmisiune televizată 3D, cu ocazia ceremoniei de canonizare a doi dintre predecesorii săi, Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, pe 27 aprilie, în piaţa Sf. Petru din Vatican. Această slujbă de dublă canonizare va fi produsă în 3D de Vatican TV Center (CTV) în parteneriat cu Sky Italia, BSkyB, Sky Deutschland şi Sony. Evenimentul multimedia va marca, totodată, prima conversie a tehnologiilor HD, 3D şi 4K din istoria televiziunii. Într-o conferinţă de presă organizată la Vatican, directorul postului CTV, părintele Dario Vigano, a spus că această transmisiune va necesita "mai mulţi sateliţi decât Jocurile Olimpice de la Soci". Echipa de producţie a postului tv va folosi 13 camere 3D poziţionate în anumite locuri special alese pentru a oferi o imagine unică asupra Pieţei Sf. Petru. Transmisiunea HD va fi realizată de 100 de radiodifuzori şi va fi urmărită de aproximativ 200.000 de telespectatori. Transmisiunea 3D va fi difuzată în Italia, Marea Britanie şi Germania. Peste 100 de cinematografe din Italia vor difuza ceremonia în 3D, dar şi alte cinematografe din lumea întreagă, gratuit. Aproximativ 5 milioane de pelerini sunt aşteptaţi la Roma pentru acest eveniment, la care va participa şi fostul papă Benedict al XVI-lea. Benedict, care a renunţat la papalitate în februarie 2013, duce de atunci o existenţă retrasă şi discretă în cetatea Vaticanului.

Ioan Paul al II-lea, primul papă polonez din istorie, care s-a bucurat de o popularitate uriaşă în cele peste o sută de ţări în care a purtat cuvântul lui Dumnezeu, va fi canonizat într-un timp record, la doar nouă ani după moarte. Papa Francisc a adus o inovaţie pentru canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, fără să aştepte atribuirea unui miracol realizat de acesta. Ioan al XXIII-lea a inaugurat Marele Conciliu ecumenic Vatican II (1962 - 1965), care şi-a propus să deschidă Biserica spre lume. Imaginea pe care a lăsat-o posterităţii este aceea a unui pastor apropiat de oameni, simplu şi cu simţul umorului, asemănător oarecum cu papa Francisc.

Dubla canonizare a celor doi foşti pontifi exprimă voinţa papei Francisc de a menţine un echilibru între două figuri foarte diferite ale catolicismului şi de a evita apariţia în rândul credincioşilor a unui veritabil cult al personalităţii pentru Ioan Paul al II-lea.



12