Liderii spirituali ai momentului, Papa Francisc şi Dalai Lama, s-au remarcat vineri cu declaraţii total opuse. Suveranul Pontif şi-a exprimat preocuparea faţă de mişcările pentru independenţă care se dezvoltă în Europa, cum sunt cele din Scoţia, în Marea Britanie, sau din Catalonia, în Spania, unde sunt prevăzute, în lunile următoare, referendumuri pentru independenţă. ”Orice divizare mă preocupă”, a afirmat Papa într-un interviu acordat ziarului catalan ”La Vanguardia”, publicat ieri. În schimb, liderul spiritual exilat al budismului tibetan, Dalai Lama, s-a remarcat cu afirmaţia, titrată în cotidianul italian ”Corriere della Sera”, că succesorul său ar putea fi, în premieră, o femeie. Dalai Lama s-a ţinut de şotii, ca de obicei, şi a adăugat că aceasta ar trebui să fie ”foarte, foarte plăcută şi cu o faţă frumoasă”.
Suveranul Pontif este preocupat de menţinerea unui status quo pentru pace, dar a subliniat diferenţa care există, în opinia sa, între acţiunile pentru independenţă duse de foste colonii care se emancipează, precum în cazul unor ţări din America Latină, şi cele de separatism, ca în cazul fostei Iugoslavii. ”Evident, există popoare cu culturi atât de diverse încât este foarte dificil să fie unite. Cazul fostei Iugoslavii este foarte clar, dar mă întreb dacă este la fel de clar în alte cazuri, pentru alte popoare care până acum au existat împreună”, a argumentat Înaltul Prelat. ”Trebuie văzut de la caz la caz. Scoţia, Padania în Italia, Catalonia, există cazuri care ar fi juste şi cazuri care nu ar fi, dar secesiunea unei naţiuni fără un trecut de unitate forţată reprezintă o problemă care trebuie tratată cu multă atenţie”, a avertizat Papa Francisc.
Scoţienii sunt chemaţi să se pronunţe, pe 18 septembrie, cu privire la independenţa faţă de restul Regatului Unit, în cursul unei consultări stabilite de comun acord între autorităţile de la Londra şi regiune. În Catalonia, Guvernul regional intenţionează să organizeze un referendum pentru independenţă pe 9 noiembrie, în pofida opoziţiei ferme a oficialilor de la Madrid.
Faţă de conflictele care opun, de cele mai multe ori, comunităţile creştine şi musulmane, budiştii au părut feriţi de vărsări de sânge în numele religiei, de-a lungul istoriei. Religia trebuie însă să ţină pasul cu evoluţia societăţii şi liderul spiritual al budismului tibetan este deschis ideii că ar putea fi succedat de o femeie. ”Desigur, spun de ani de zile că, dacă circumstanţele vor fi adecvate, o femeie Dalai Lama ar putea fi mai utilă slujirii lui Buddha Dharma”, a afirmat actualul purtător al titlului de Dalai Lama, în vârstă de 78 de ani, aflat în vizită în Toscana din 10 iunie. ”O femeie Dalai Lama cu o faţă urâtă nu ar servi prea mult acestui scop”, a comentat acesta, potrivit ”Corriere della Sera”. Întrebat în interviu despre Papa Francisc, Dalai Lama a spus că îl vede pe acesta ca pe un om angajat să îi facă pe oameni sinceri, cinstiţi şi deschişi, aplaudând decizia sa de a-l concedia pe Franz-Peter Tebartz-van Elst, care în luna martie anul acesta şi-a pierdut poziţia de episcop al oraşului german Limburg, după ce s-a descoperit că a cheltuit 31 de milioane de euro pentru renovarea reşedinţei sale oficiale. ”Ca păstor al Bisericii propovăduieşti umilinţa, dar trăieşti în lux? Papa a considerat aceasta drept o contradicţie, o ipocrizie: să predici un lucru şi să practici altceva. Acest Papă urmează învăţăturile cu determinare şi transparenţă şi îl admir”, a spus Dalai Lama.
Întrebat despre convertirea la budism a unor celebrităţi precum Richard Gere, Sharon Stone sau Sting, liderul spiritual al acestei religii a spus că oamenii suferă de o mare confuzie după ce îşi schimbă credinţa. ”Dacă cineva este într-adevăr atras de budism, eu le spun: Gândiţi-vă cu atenţie, acesta nu este un moft. Dacă acea persoană conchide, în cele din urmă, că este cu adevărat potrivită pentru el sau ea, este liber să se convertească”, a mai spus Dalai Lama.