Papa renunţă la pontificat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ultima demisie: în 1415! Anunţ şoc la Vatican

Papa renunţă la pontificat

Eveniment 12 Februarie 2013 / 00:00 575 accesări

O premieră în istoria modernă a Bisericii a avut loc ieri, când Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia începând cu 28 februarie, invocând vârsta avansată, într-un discurs rostit în latină, într-un consistoriu la Vatican. ”Papa va renunţa la ministerul său la ora locală 20.00, la 28 februarie. Atunci va începe perioada sede vacante (locul vacant)”, a precizat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Un nou Papă va fi desemnat pentru Paşti, a precizat el ulterior, într-o conferinţă de presă convocată din scurt la Vatican. Papa se va retrage ulterior la o mănăstire în incinta Vaticanului. În anunţul în latină tradus ulterior de Vatican, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, a spus că a ajuns la certitudinea că forţele sale, din cauza vârstei, nu mai sunt apte pentru a exercita adecvat îndatoririle de Papă şi Episcop al Romei. ”În lumea de astăzi, supusă unor schimbări rapide şi agitată de probleme de mare importanţă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi a propovădui Evanghelia, forţa corpului şi a spiritului sunt la fel de necesare”, a spus Papa.

”UN TRĂSNET PE CERUL SENIN” În timpul pontificatului de opt ani, Benedict s-a confruntat cu un scandal de abuzuri de pedofilie în rândul clerului, cea mai profundă criză a Bisericii contemporane. Anul trecut, el a fost nevoit să facă faţă unui scandal de scurgeri de informaţii confidenţiale care a condus la condamnarea majordomului său, unui simptom al nemulţumirilor şi divergenţelor din cadrul Curiei, dar şi unei trădări personale, care l-au afectat mult pe Joseph Ratzinger. Papa a adăugat că forţa i-a slăbit, în ultimele luni. Într-o carte-interviu intitulată ”Lumina lumii”, publicată în 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue. Răspunzând unei întrebări a jurnalistului german Peter Seewald, Benedict al XVI-lea a declarat că ”un Papă are dreptul şi, în funcţie de circumstanţe, datoria să se retragă, dacă simte că forţele sale fizice, psihologice şi spirituale îi scad”. Lombardi a recunoscut că ”Papa ne-a luat puţin prin surprindere, în plus într-o zi de sărbătoare pentru Vatican”. Pentru a-şi exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre ”un trăsnet pe cerul senin”.

Retragerea din funcţie a unui Papă este prevăzută în legislaţia canonică romano-catolică. Ultimul Papă care a demisionat a fost Grigorie al XII-lea, în 1415. În istoria Bisericii moderne, Celestin al V-lea a abdicat, dar imediat după întronizare, în 1924, pentru că nu se simţea pregătit să îşi asume acest rol.

REACŢII Premierul italian, Mario Monti, s-a declarat ”foarte zguduit de acest anunţ neaşteptat”. Preşedintele francez, Francois Hollande, a calificat decizia Papei ca ”eminamente respectabilă”. ”Papa le va lipsi ca lider spiritual milioanelor de persoane”, a reacţionat premierul britanic, David Cameron, care a salutat eforturile Suveranului Pontif de a consolida relaţiile Vaticanului cu Marea Britanie. Germania, ţara de origine a cardinalului Joseph Ratzinger, şi-a exprimat ”respectul şi recunoştinţa faţă de Papă”. Născut la 16 aprilie 1927, în catolicul land Bavaria, Joseph Ratzinger i-a succedat foarte charismaticului Papă Ioan Paul al II-lea, la 19 aprilie 2005, la 78 de ani, după ce a condus aproape un sfert de secol Congregaţia pentru Doctrina Credinţei.

”Demisia Papei a creat o mare surpriză pentru Episcopia Poloniei”, a anunţat secretarul său, monseniorul Wojciech Polak. Marele Rabin aşkenaz al Israelului, Yona Metzger, a declarat că ”Papa Benedict a ameliorat relaţiile dintre creştinism şi iudaism, contribuind la o diminuare a actelor antisemite din lume”. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al anglicanilor, a declarat că are inima grea în privinţa anunţului Papei, dar înţelege pe deplin această decizie. ”Episcopii spanioli se simt ca nişte orfani după anunţul demisiei Papei”, a declarat cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, preşedintele Conferinţei episcopale spaniole. Liderul Bisericii Catolice Franceze, monseniorul Andre Vingt-Trois, a salutat ”decizia lucidă şi actul deosebit de curajos al Suveranului Pontif de a renunţa la post”. La Bucureşti, părintele Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, consideră că ”demisia Papei, deşi a surprins Biserica Catolică, constituie un gest de curaj şi de demnitate”.



12