Suveranul Pontif şi-a exprimat, miercuri, solidaritatea cu evreii şi a condamnat negarea Holocaustului, după declaraţiile unui episcop tradiţionalist care a negat existenţa camerelor de gazare. În condiţiile în care declaraţiile episcopului Richard Wiliamson, care a negat existenţa camerelor de gazare şi a spus că Holocaustul s-a soldat cu 200.000-300.000 de morţi, au provocat indignare în întreaga lume, Papa şi-a exprimat “deplina şi indiscutabila solidaritate cu evreii”. Acesta a reamintit că s-a dus de mai multe ori la Auschwitz, “unul dintre lagărele unde au fost masacraţi milioane de evrei, victime nevinovate, de către ura rasială şi religioasă oarbă”. “Holocaustul trebuie să fie pentru toţi un avertisment împotriva uitării, negării”, a adăugat Papa, în încheierea audienţei generale săptămînale, dar fără să facă vreo referire directă la declaraţiile lui Richard Williamson. Papa a subliniat totodată că gestul său faţă de episcopii excomunicaţi în anul 1988 de Papa Ioan Paul al II-lea se înscrie în angajamentul pontificatului său de a acţiona pentru unitatea tuturor creştinilor. “Doresc ca gestul meu să fie urmat de angajamentul lor de a face paşii necesari deplinei lor comuniuni cu Biserica, recunoscînd autoritatea Papei şi a conciliului Vatican II”, a afirmat Suveranul Pontif.
Atitudinea conciliantă a Papei Benedict al XVI-lea nu a fost pe placul liderilor comunităţii evreişti. ”Papa a iertat cel mai vulgar aspect al antisemitismului, reabilitînd un episcop tradiţionalist care negase amploarea Holocaustului”, a comentat Elie Wiesel, supravieţuitor al lagărelor naziste şi laureat al premiului Nobel pentru Pace. Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Elie Wiesel, născut în România, a mai afirmat că este imposibil ca Vaticanul să nu fi cunoscut trecutul respectivului episcop şi că probabil a acţionat astfel intenţionat. ”Rezultatul acestei acţiuni este foarte simplu: să-i oferi încredere unui om care a negat Holocaustul înseamnă că sensibilitatea faţă de noi, evreii, nu este cum ar trebui”, a subliniat acesta.
Richard Williamson, originar din Marea Britanie, unul dintre cei patru episcopi pentru care excomunicarea a fost ridicată sîmbătă, a făcut mai multe declaraţii controversate, negînd amploarea reală a Holocaustului, aşa cum este acceptată de istorici. Episcopul Williamson a afirmat: ”Cred că nu au existat camere de gazare şi că doar pînă la 300.000 de evrei au murit în lagărele naziste, în loc de şase milioane”. Comentariile sale au provocat indignare în rîndul liderilor cultului mozaic şi catolicilor progresişti, dintre care mulţi au spus că aruncă o umbră asupra celor peste 50 de ani de dialog între creştini şi evrei. Marţi, superiorul episcopului Williamson din mişcarea tradiţionalistă i-a cerut public scuze Papei şi a spus că acesta a primit sancţiuni disciplinare şi că i s-a ordonat să nu mai facă declaraţii pe chestiuni politice sau istorice.