CINE APĂRĂ PE CINE? Declaraţiile politice în cazul scandalului legat de „erata ilegală” emisă de Curtea Constituţională a României (CCR) se acutizează. Pe de-o parte, preşedintele suspendat Traian Băsescu acuză guvernanţii de „atacuri la adresa CCR”. De cealaltă parte, USL, prin vocea Noricăi Nicolai, îi cere lui Traian Băsescu să înceteze să mai tragă sforile în Justiţia pe care îl acuză că o controlează din umbră cu ajutorul unor iţe „plantate” cu grijă între portocalii şi magistraţi de-a lungul acelor mulţi ani de mandat la Cotroceni şi să nu mai dea ordine instituţiilor statului. Ei bine, poate cea mai amuzantă afirmaţie a lui Traian Băsescu a fost următoarea: „amestecul politicului în problemele CCR reprezintă un grav act de şubrezire a instituţiei. CCR nu trebuie adusă în disputa politică\". De ce este amuzantă afirmaţia? Pentru că Băsescu face declaraţia la doar o zi după ce un judecător al CCR a declarat public că „erata” care îl favorizează pe preşedintele suspendat al României este un act politic, care a fost emis ilegal.
Şi apoi, de când are Băsescu atâta grijă faţă de independenţa unei Justiţii pe care a încercat şi se pare că a reuşit să şi-o subordoneze, de la numirea Monicăi Macovei ca ministru peste acest domeniu şi până în zilele noastre?
ION ILIESCU: “JUDECĂTORII CCR SĂ GÂNDEASCĂ CU CAPUL LOR!”
Nu mai departe de vineri, deputatul PNL Alina Gorghiu a catalogat fiind un lucru \"cutremurător\" faptul că judecătorii Curţii Constituţionale s-au implicat politic într-un \"scandal imens\" legat de valabilitatea referendumului. “Îmi doresc să fie peste noapte data de 31 august, să văd că acea Curte Constituţională care se află într-un scandal imens, care ne va afecta... este poate cea mai importantă temă la ora actuală în România, nu că un ministru este interceptat, nu că sunt oameni care dau declaraţii la Parchet, nu că s-a îngrădit accesul unor oameni la vot, ci faptul că acea Curte Constituţională, care ar trebui să dispună o soluţie de validare sau de invalidare a referendumului, a fost implicată politic în acest scandal, asta mi se pare lucrul cutremurător, iar la nivel european această temă ne va costa imens”, a declarat juristul PNL. Tot vineri, ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a declarat că erata Curţii Constituţionale, trimisă Guvernului în 6 august, este un fals, precizând că, prin aceasta, \"cetăţeanul Băsescu Traian\" a reuşit aruncarea în derizoriu a CCR.
USL, FERMĂ PE POZIŢII Revenind la disputele directe USL - Traian Băsescu, europarlamentarul Norica Nicolai a transmis, ieri, mesajul ferm al partidelor din arcul guvernamental: “USL, prin vocea mea, cere public preşedintelui Traian Băsescu să înceteze acest proiect personal de a da indicaţii în direct instituţiilor statului în legătură cu conduita pe care trebuie să o aibă vizavi de statutul instituţiei prezidenţiale în România. Preşedintele transmite indicaţii în direct pentru că probabil se gândeşte şi domnia sa ca şi mulţi români, care se consideră înregistraţi de diverse servicii, că aceste indicaţii nu pot face obiectul unor comunicări telefonice. Cred că preşedintele Traian Băsescu, care 7 ani şi jumătate a condus această ţară, are o minimă obligaţie de morală publică şi anume să facem să înceteze acest dialog dintre curţi, dintre garduri, dintre instituţii prin intermediul presei în legătură cu interpretarea clară a legii şi refuz să fac o discuţie în legătură cu interpretarea adreselor Guvernului, a memorandumului despre care lideri politici fac vorbire în acest moment”, a mai punctat Nicolai. Mai mult, liberala le-a solicitat judecătorilor CCR să-şi asume responsabilitatea şi să-şi respecte prerogativele.
În urma solicitărilor tot mai frecvente de convocare a plenului CCR pentru clarificarea aspectelor legate de erata ilegală, surse apropiate Curţii au arătat că judecătorii constituţionali se vor întruni marţi. „Termenul a fost fixat pentru această zi întrucât mulţi magistraţi sunt deocamdată plecaţi din ţară\", au arătat sursele citate.