În ciuda faptului că, la nivel naţional, criza economică a “îmbolnăvit” întreg sistemul de sănătate şi în ciuda faptului că mai marii Sănătăţii nu ştiu ce să mai reducă, ce coplăţi să mai introducă, ce disponibilizări să mai facă, ce sistem de compensare să mai aplice, la ce medicamente scumpe să renunţe (cu riscul de a afecta starea de sănătate a pacienţilor români), tocmai pentru a rămâne bani spitalelor – care sunt în agonie de luni bune - preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, Daniel Learciu, le dă peste nas tuturor, având curaj să declare că orice disponibilizare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este inutilă, întrucât bani sunt (!?), iar instituţia pe care o conduce poate deconta serviciile prestate de SCJU. Mai mult decât atât, şeful CJAS a precizat că nu se opune sub nicio formă reformei Sănătăţii, din contră, o susţine, deşi politica sa nu demonstrează acest lucru, fiind contrară tuturor celor menţionate anterior. Chiar şeful său de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a recunoscut, zilele trecute, într-o emisiune TV, problemele cu care se confruntă spitalele din România, motiv pentru care a declarat că vrea să reduce risipa din Sănătate, făcând referire şi la reducerea numărului de paturi, la plusul de personal din unele spitale, la o adevărată ordine.
DISPONIBILIZĂRI IMPUSE. Că preşedintele CJAS Constanţa cunoaşte sau nu problema reală cu care se confruntă Sănătatea din România, implicit Sănătatea locală, aproape că nu contează. Un lucru este însă cert: criza economică aproape că paralizează şi sistemul de Sănătate dacă nu se iau unele măsuri. Peste 160 de angajaţi ai SCJU vor fi disponibilizaţi, ei primind deja preavizele şi urmând să îşi încheie contractul cu SCJU până la finele lunii octombrie, a anunţat, ieri, managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, dr. Dan Căpăţână. „Iniţial am plecat de la o cifră mai mare, este adevărat, dar o parte dintre persoane au fost redistribuite pe secţii, conform legii. Pentru noi a fost un fapt foarte bun, pentru că ne-a ajutat să ne umplem golurile pe secţiile care aveau deficit. Preavizele date de săptămâna trecută sunt conform Codului Muncii şi Contractului colectiv de muncă, de 20 de zile lucrătoare, şi probabil că ultimii disponibilizaţi vor încheia contractul cu spitalul pe 21, respectiv 22 octombrie”, a declarat managerul SCJU. Vor fi disponibilizaţi patru medici, de la secţiile Chirurgie, ORL şi Chirurgie Buco-Maxilo-Facială, 112 asistenţi medicali şi 52 de infirmiere.
BANII ABIA DACĂ AJUNG PENTRU SALARII. Managerul SCJU Constanţa a spus că singurul motiv pentru care se fac restructurări în cadrul spitalului este finanţarea insuficientă. “Este principalul şi singurul motiv pentru care noi acum facem restructurarea, vrem să avem medicamente pentru pacienţi, materiale sanitare. Ca să putem avea bani pentru actul medical trebuie să facem aceste restructurări. Este dureros, dar este situaţia financiară la momentul acesta”, a declarat Dan Căpăţână. Pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, fondurile de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătăte (CJAS) nu ar ajunge nici măcar pentru salariile personalului medical.
RISC DE REZILIERE?. Learciu a avertizat că este posibil ca suma primită de la CJAS de către SCJU să scadă odată cu noua structură sau contractul să fie suspendat sau chiar reziliat în urma reorganizării din unitatea medicală. “Aşa cum a funcţionat până acum, poate funcţiona la acelaşi nivel de finanţare, cu acelaşi număr de oameni, cu acelaşi număr de secţii. Garantăm plata serviciilor medicale pe care le plătim şi le achităm spitalului. Treaba lor ce fac cu banii pe care îi primesc de la noi, managementul este asigurat de către conducerea spitalului”, a afirmat Learciu, menţionând că dacă nu se va respecta contractul cadru pe 2010 este posibilă chiar rezilierea acestuia. “Ar trebui să scadă bugetul pentru că atunci când se încheie un contract cu Casa se areu în vedere un număr de indicatori, calitativ şi cantitativ. Printre indicatorii cantitativi se numără şi numărul de medici, numărul de paturi. În condiţiile în care se reduc aceşti indicatori, automat, din punctul meu de vedere, se va trece la o reducere a valorii bugetului. Iar dacă nu se respectă normele contractuale, riscă suspendarea sau rezilierea contractului”, a explicat şeful CJAS Constanţa.
BANII NU SUNT SUFICIENŢI. La rândul său, managerul spitalului, dr. Dan Căpăţână, susţine că finanţarea nu are de suferit din cauza restructurării unităţii spitaliceşti. “Nu este adevărat. Calculele care se fac de către Casa de Asigurări evaluează serviciul şi calitatea serviciului medical prestat, nu numărul de paturi sau numărul de medici existenţi la un moment dat”, a menţionat dr. Căpăţână. El a spus că pentru anul 2010 a solicitat CJAS un buget de 112 milioane de lei şi a primit 84 de milioane de lei, bani insuficienţi pentru plata salariilor, a utilităţilor şi pentru achiziţionarea medicamentelor şi materialelor sanitare. Iniţial, conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ anunţase că vor fi disponibilizate 278 de persoane. Totodată, în cadrul procesului de restructurare a spitalului a fost redus numărul de secţii, de la 44 la 21 şi redus numărul de paturi de la 1.300 la 1.065.