AMENZI Nu puţine sunt locaţiile din judeţul Constanţa care se află pe trasee turistice şi care arată deplorabil. Responsabilii cu întreţinerea, fie ei privaţi sau instituţii publice, au tratat cu indiferenţă deserviciile pe care le aduc unui judeţ eminamente turistic. Ca o contramăsură, Primăria Mangalia a înfiinţat, printr-o hotărâre de Consiliu Local, taxa de paragină, cu scopul de a sancţiona proprietarii hotelurilor lăsate să se degradeze. La nivel judeţean, sunt multe zone unde se depozitează deşeuri fără ca terenurile să aibă o asemenea destinaţie, sau sunt zone unde anumite firme, din lipsă de respect faţă de mediu, fac ce le taie capul pentru a-şi putea desfăşura activitatea. În anul 2010, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a aprobat o hotărâre privind menţinerea igienei, protecţia mediului, conservarea şi întreţinerea construcţiilor şi a drumurilor publice, prin care toţi ilegaliştii erau sancţionaţi. Vineri, în cadrul şedinţei CJC, sancţiunile prevăzute de hotărârea respectivă au fost majorate. „Este vorba despre actualizarea amenzilor aplicate celor care nu întreţin curăţenia. Scopul acestei hotărâri nu este acela de a amenda. Prin mărirea cuantumului amenzilor dorim să îi determinăm pe cei care nu întreţin igiena şi curăţenia să facă acest lucru. Suntem o zonă turistică şi trebuie să avem un judeţ curat. Există multe zone în care privaţi sau instituţii publice au clădiri în administrare şi care sunt în paragină, sau sunt abandonate. Nu mai dorim să vedem aşa ceva”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.
O SFIDARE RECENTĂ LA ADRESA POLITICII CJC DE PROTEJARE A MEDIULUI A AVUT LOC ÎN COMUNA CUZA VODĂ, ACOLO UNDE ENEL A TĂIAT 76 DE POMI PENTRU A PUTEA ÎNTINDE CABLURILE DE CURENT ELECTRIC. CJC A DECIS SANCŢIONAREA CELOR DE LA ENEL PENTRU FIECARE POM TĂIAT, ASTFEL ÎNCÂT S-A AJUNS LA UN CUANTUM DE 76 DE AMENZI.
TAXE SPECIALE Tot în şedinţa de ieri a fost aprobată şi hotărârea privind stabilirea unor tarife, taxe şi taxe speciale, sau mai bine spus taxele de utilizare a drumurilor judeţene. O primă variantă a acestei hotărâri a fost aprobată în anul 2007. După o bună perioadă, hotărârea a fost atacată în contencios administrativ de fostul prefect, care considera aceste taxe ilegale. Instanţa a dovedit că CJC avea dreptate, prevederile hotărârii putând fi aplicate. „Această taxă era necesară având în vedere că CJC îşi doreşte asigurarea unui nivel ridicat de securitate şi siguranţă rutieră. Noi dorim să punem la dispoziţia tuturor conducătorilor auto o reţea de drumuri judeţene compatibilă cu cerinţele unui stat membru al Uniunii Europene. Considerăm că cei care folosesc drumurile judeţene pentru a face profit trebuie să contribuie pentru întreţinerea acestora”, a declarat vicepreşedintele CJC Cristian Darie.