Paralizaţi după un plonjon teribilist!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu vă transformaţi vacanţa în tragedie! Ascultaţi indicaţiile medicilor

Paralizaţi după un plonjon teribilist!

Eveniment 27 Iunie 2013 / 00:00 2156 accesări

Minivacanţa de Rusalii a adus pe litoral numeroşi turişti. Mulţi dintre ei au profitat din plin de vremea frumoasă şi au stat pe plajă de dimineaţă până seara, unii aventurându-se în apa mării fără să ţină cont de nimic. Au plonjat de pe stabilopozi în mare fără să conştientizeze că impactul poate fi extrem de periculos. În 48 de ore, trei tineri, din Constanţa, Bucureşti şi Tulcea, au ajuns cu fracturi de coloană cervicală la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, a anunţat, ieri, medicul-şef al UPU, dr. Rodica Tudoran. Toţi sunt conştienţi, însă joaca riscantă îi poate costa scump. „Pentru unul dintre ei prognosticul este rezervat, din păcate. El riscă să rămână paralizat”, a declarat medicul-şef. Ea a adăugat că pacientul din Tulcea a fost transferat, la cerere, la unul dintre spitalele din Capitală. Cel de-al treilea este ceva mai bine, paralizia putând fi una tranzitorie. Dr. Tudoran atrage atenţia în special tinerilor, pentru că ei sunt cei care vor senzaţii „tari”, să nu se aventureze şi să nu rişte atunci când plonjează în apa mării. Nu trebuie uitate cazurile din anii precedenţi, când unii tineri au rămas paralizaţi după o joacă similară. „În multe zone, apa mării doar pare adâncă, iar cei care riscă şi plonjează în ea (fie că sar de pe stabilopozi, fie că sar de pe acele „banane” cu care se fac plimbări pe mare) pot fi victime ale unor accidente cu consecinţe deosebit de grave”, atrage atenţia medicul, aşa că nu vă transformaţi vacanţa în tragedie. Se pot produce fracturi de coloană vertebrală cervicală prin tasare, spun medicii.

Ieri, la SCJU a ajuns, pe calea aerului, un tânăr de 18 ani, din Sulina, tot cu leziuni traumatice cauzate de o căzătură puternică, dar de data aceasta „de la acelaşi nivel”, potrivit medicului SMURD Constanţa, Mihaela Radu. Fratele său a povestit că tânărul a căzut pe stradă şi s-a lovit cu capul de asfalt. El a fost transferat, de urgenţă, prin intermediul elicopterului SMURD, la SCJU Constanţa.

COPII CU INSOLAŢIE Minivacanţa de Rusalii a aglomerat şi Urgenţa SCJU Pediatrie. Medicul-şef al Clinicii de Pediatrie, conf. univ. dr. Cristina Mihai, a declarat că peste 80 de copii au fost aduşi la spital cu stare generală de rău, febră, vărsături, dureri abdominale, insolaţie, arsuri solare. Conf. dr. Mihai spune că sunt părinţi care au venit cu copiii la mare fără să-i protejeze, în condiţiile în care îi ştiau cu boli cronice. „Expunerea la căldura excesivă, fără o alimentaţie şi o hidratare corespunzătoare, n-a făcut altceva decât să le afecteze starea de sănătate, să se decompenseze”, spune ea. Medicul-şef recomandă părinţilor să-şi ferească odraslele de soarele arzător, mai ales între orele 11.00 şi 18.00. Iar atunci când sunt duşi la plajă, cei mici să poarte pălării, haine lejere, din fibră naturală, de culoare deschisă. Conf. dr. Mihai este de părere că părinţii nu au ce căuta la mare cu copiii mici, de nici măcar 1-2 ani. „Pe plajă, igiena nu poate fi corespunzătoare, alimentele nu pot fi ţinute în condiţii optime. Este greu să călătoreşti cu un copil atât de mic. Riscurile sunt mari, cei mici sunt sensibili”, a declarat ea. Este adevărat că soarele este excelent pentru sintetizarea vitaminei D, importantă pentru sănătatea copiilor, dar, spune ea, sunt suficiente 10-15 minute de expunere la soare.



12