Reşedinţa fostului lider libian Muammar Gaddafi, Bab al-Aziziya, devastată anul trecut, în cursul unui conflict sângeros, va fi transformată într-un parc public de câteva hectare în centrul Tripoli, a anunţat premierul Abdelrahim al-Kib. Premierul, care a inaugurat, joi, acest proiect pe un vast teren aflat în ruină, a anunţat că aici vor fi construite o bibliotecă, un teatru şi un monument în memoria martirilor Revoluţiei libiene. ”Acest amplasament care era simbolul despotismului, dictaturii şi fricii va deveni simbolul gloriei şi demnităţii”, a subliniat Abdelrahim al-Kib în cadrul unei ceremonii care a marcat un an de la intrarea rebelilor în reşedinţa fostului dictator, pe 23 august 2011. Complexul, care găzduia cartierul general al lui Muammar Gaddafi, a fost pur şi simplu ras de bombele NATO iar, ulterior, de asaltul dat de rebeli, care au intrat în capitală pe 20 august 2011. Prima etapă constă în curăţarea molozului, o misiune încredinţată unor firme locale, care urmează totodată să delimiteze şi să închidă terenul, înainte de a demara lucrările de construire. Însă, deoarece terenul este ocupat ilegal de zeci de familii fără locuinţe, un oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale a anunţat că aceste cazuri urmează să fie examinate pentru ca locul să poată fi mai întâi eliberat.
Islamişti integrişti au avariat, sâmbătă, cu lovituri de buldozer, un mausoleu al unui sfânt musulman la Tripoli, după ce, cu o zi înainte, un alt mausoleu a fost distrus în nord-vestul Libiei. Islamişti radicali au distrus o parte a Mausoleului Al-Shaab al-Dahmani, în apropiere de centrul capitalei libiene şi au profanat mormântul acestui înţelept, un loc de pelerinaj pentru musulmani. Zeci de integrişti au aruncat în aer, vineri, Mausoleul şeicului Abdessalem al-Asmar din oraşul Zliten, teatrul unor confruntări încă de joi seara, potrivit unei înregistrări video postată pe reţele online de socializare. Integriştii se opun existenţei acestor mausolee în memoria unor sfinţi musulmani, deoarece ei fac obiectul unei veneraţii care, în opinia lor, contravine caracterului unic al lui Allah, preceptul fondator al islamului. Confruntări au avut loc încă de joi seara la Zliten, unde au fost ucise cel puţin trei persoane iar mai multe altele au fost rănite. Asupra cauzelor acestor violenţe circulă informaţii contradictorii, unii invocând o crimă, alţii afirmând că este vorba despre confruntări între islamişti care susţineau distrugerea mausoleului şi alţii care se opuneau. În această vară, mausolee construite din pământ, clasate în rândului patrimoniului umanităţii de către UNESCO, au mai fost distruse în nordul Mali, tot de musulmani integrişti.
Ministrul libian de Interne, Fawzi Abdelali, şi-a prezentat demisia, ieri, în semn de protest faţă de unele critici cu privire la eficienţa forţelor de securitate în contextul recrudescenţei violenţelor în această ţară, a anunţat un oficial.