Acuzaţiile de spălare de bani aduse lui Traian Băsescu în legătură cu încheierea mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile au fost clasate, cauza fiind disjunsă pentru fals în declaraţii. Procurorii au cerut ANI să facă verificări. Surse oficiale au declarat că dosarul a fost clasat deoarece nu s-au găsit probe potrivit cărora fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, ar fi obţinut sume de bani ca rezultat al unor infracţiuni. Anchetatorii au disjuns însă dosarul pentru fals în declaraţii, în cauză fiind sesizată Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru verificări având în vedere că sumele menţionate în dosar nu apar în declaraţiile de avere ale fostului preşedinte, au declarat aceleaşi surse pentru agenţia de presă MEDIAFAX. Pe 6 mai 2016, Parchetul General a anunțat oficial că Traian Băsescu este cercetat pentru spălare de bani, faptă care ar fi fost comisă în perioada octombrie 2000 - mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile. "Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Băsescu Traian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani. În ordonanţa întocmită, procurorii au reţinut că fapta a fost săvârşită în perioada octombrie 2000 - mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile", se arăta în comunicatul de presă de la acea vreme transmis de Parchetul General. Dosarul a fost deschis în urma a două sesizări, una a Oficiului Național de Prevenire și Combaterea Spălării și o alta a Grupului de Investigații Politice.
Cauza a fost închisă în anul 2012, procurorii dispunând neînceperea urmăririi penale. În mai 2015, soluția a fost infirmată de Tribunalul București, iar dosarul a fost redeschis. În iulie 2015 s-a început urmărirea penală in rem. Potrivit ordonanței procurorilor, în luna august a anului 2000, Traian Băsescu a cumpărat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a plătit "suma de 1 .483.244.000 lei, plătită numerar şi a cărei provenienţă nu a fost justificată", iar "la aceeaşi dată, la acelaşi birou notarial, Căşuneanu Costel a cumpărat o suprafaţă egală de teren situată la aceeaşi adresă, pentru care a plătit un preţ de trei ori mai mare, respectiv preţul pieţei". Ulterior, în luna octombrie 2002, Traian Băsescu a înstrăinat suprafaţa către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Căşuneanu, cu suma de 12.004.212.620 lei. O parte din suma obţinută din această vânzare ar fi fost transferată în iunie 2003 în contul fiicei sale, Ioana Băsescu, care ar fi folosit-o, în parte, pentru achiziţionarea unui imobil în valoare de aproximativ 90.000 dolari, susțin procurorii. În luna octombrie 2002, Traian Băsescu împreună cu soția sa au cumpărat un imobil situat în șoseaua Bucureşti - Ploieşti cu preţul de 280.000 dolari, "achitat numerar şi a căror provenienţă nu este justificată, avându-se în vedere faptul că în această perioadă din conturile familiei Băsescu nu au fost retrase sume de bani. Acest imobil a fost donat câteva zile mai târziu fiicei sale, Băsescu Ioana", se mai arată în ordonanță.
Procurorii de la Parchetul General susțin că "preţul terenului din Aleea Privighetorilor, achiziţionat de către Traian Băsescu la data de 09.08.2000, în sumă de 4.921.480.080 ROL (echivalent a 222.480 USD) şi nu 1.483.244.000 ROL (aşa cum se consemnează în contract) a fost achitat numerar de Căşuneanu Costel".