Surpriză în scandalul anchetării posibilei fraudări a alegerilor prezidențiale din 2009. Procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Curtea Constituțională a României (CCR), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și de la Parchetul Curții de Apel București care au legătură cu scrutinul în care a fost ales Traian Băsescu. Cei de la AEP au fost rugați să furnizeze documentele în termen de 2-3 zile. Aceste documente vor fi atașate la dosarul cauzei și vor servi anchetei pe care o vor finaliza procurorii. Cercetarea Parchetului General vine în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic, care a scris că, în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, şi alte persoane cu funcţii importante s-au întâlnit acasă la Gabriel Oprea şi au sărbătorit că „au câştigat alegerile pentru Băsescu“. Unii cred că procurorii de la Parchetul General vor să ia în serios acest caz și să ancheteze dacă Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi au avut vreo implicare în câștigarea alegerilor de către Traian Băsescu. Pe de altă parte, alți comentatori politici consideră că decizia Parchetului General de a cere documente privind alegerile prezidențiale din 2009 a fost luată pentru a pune bețe în roate comisiei parlamentare care a fost înființată tocmai pentru a vedea dacă Kovesi și Coldea au pus umărul alegerea lui Băsescu în 2009. Analiștii politici au explicat faptul că, după demersul Parchetului General, parlamentarii nu mai pot solicita, la rândul lor, acte de la AEP, AEP, CCR, STS. Practic, ancheta parlamentară bate pasul pe loc în acest moment.
AU FOST FRAUDATE ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN 2009?
Amintim că, în urmă cu câteva zile, jurnalistul Dan Andronic dezvăluia că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul general SRI Florian Coldea şi fostul director SRI George Maior au lăsat să se înțeleagă faptul că cei trei ar fi pus umărul la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Jurnalistul a povestit, în „Evenimentul Zilei“, despre o întâlnire care a avut loc chiar în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor, acasă la Gabriel Oprea, pe atunci un susţinător al lui Băsescu. La şedinţa secretă au participat actuala şefă a DNA, pe atunci procuror general al României, şi fostul prim-adjunct al SRI. Cu toţii se preocupau ca Băsescu să obţină un nou mandat, susţine Andronic. El îşi aminteşte că a fost printre primii care au aflat scorul obţinut de Băsescu. Dezvălurile făcute de Andronic au atras atrenția politicenilor, care au spus că Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea şi George Maior vor fi audiaţi în cadrul unei comisii parlamentare. Președintele PSD, Liviu Dragnea, care a venit cu ideea înființării comisiei care să cerceteze alegerile prezidențiale din 2009, a declarat că ar vrea să conducă ancheta, dar că trebuie să verifice dacă poziția pe care o ocupă în momentul de față îi permite acest lucru. Comisia va fi înființată cel mai probabil săptămâna aceasta.
ȘI REFERENDUMUL DIN 2012, ANCHETAT?
Pentru că tot va încerca să afle adevărul despre alegerile din 2009, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, și-a pus în cap să scoată la lumină și adevărul despre referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu, care a fost invalidat în ciuda faptului că la urne s-au prezentat peste șapte milioane de români. Dragnea a afirmat că nu exclude înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea scrutinului respectiv, la fel ca în cazul comisiei pentru alegerile prezidenţiale din 2009. „În acest caz, fiind şi mai aproape evenimentele, s-ar putea să dorească mai mulţi să vorbească sau să fie chemaţi. Am primit şi eu, am primit şi noi de la cetăţeni acelaşi lucru: dar de ce nu şi pentru referendum? Bun, eu nu exclud această variantă”, a declarat Liviu Dragnea.