COSTURI RIDICATE Parcul de centrale nucleare din UE necesită o modernizare importantă, în vederea asigurării securităţii reactoarelor situate în zone locuite, însă CE nu va recomanda nicio închidere. Investiţiile necesare sunt evaluate la o sumă între 11 şi 25 de miliarde de euro. Documentul de 25 de pagini nu cuprinde nicio informaţie nouă pentru guvernele celor 14 ţări care produc energie nucleară, Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria. Textul recenzează probleme cu o incidenţă variabilă identificate de către autorităţile din domeniul securităţii naţionale în cursul unor teste de rezistenţă în cazul unei catastrofe naturale sau provocată de către om, ca de exemplu un accident aviatic care privează centrala şi reactoarele acesteia de orice aprovizionare cu energie electrică.
Toate centralele nucleare din UE prezintă defecte provizorii de funcţionare. Dintre cele 11 puncte identificate ca defecte provizorii sau lipsuri, cele 19 centrale franceze prezintă nereguli într-un număr de cinci până la şapte puncte, în principal în privinţa protecţiei echipamentelor de salvare ce urmează să fie utilizate în caz de cutremur sau inundaţie. Însă toate au un echipament de recombinare a hidrogenului ce permite prevenirea unor explozii de hidrogen, echipament care le lipseşte celor zece centrale din Marea Britanie şi unui număr de cinci dintre cele şase centrale spaniole. Cele 12 instalaţii germane sunt considerate deficitare în caz de accient grav, unele proceduri fiind considerate insuficiente. Un număr de 134 de reactoare se află în serviciu, în prezent, în cele 68 de centrale nucleare din 14 ţări UE, iar 111 sunt situate în zone urbanizate unde trăiesc peste 100.000 de locuitori pe o rază de 15 kilometri.
REACTOARE OPRITE Probleme au fost ieri şi la două reactoare nucleare sud-coreene, instalate în zone diferite, care au fost oprite, unul din cauza unei probleme la barele de control, al doilea din cauza unei defecţiuni la o pompă de aprovizionare cu apă. Nu există nicio legătură între cele două incidente, unul afectând o centrală situată la Yeonggwang, în partea de sud-vest a ţării, iar celălalt fiind înregistrat la Shingori, în partea de sud-est. Coreea de Sud deţine 23 de reactoare nucleare, care furnizează 35% din consumul de energie electrică al ţării. Guvernul a declarat că nu va repune în discuţie programul său de electricitate nucleară, în pofida accidentului de la Fukushima, Japonia, de acum un an.
VOTUL POPORULUI Premierul bulgar, Boiko Borisov, a acceptat organizarea unui referendum privind sporirea capacităţilor bulgare de producere a energiei nucleare, acesta urmând să fie primul referendum din istoria postcomunistă a ţării. Opoziţia socialistă a strâns 540.000 de semnături pentru un referendum privind construcţia unei a doua centrale nucleare la Belene, în nordul ţării, un proiect bulgaro-rus pe care Guvernul de centru-dreapta l-a abandonat în martie, pentru a economisi bani. Numeroşi analişti au apreciat că problema construcţiei unei centrale nucleare ar putea influenţa rezultatele alegerilor legislative. Potrivit institutului MBMD, 38% dintre bulgari sunt în favoarea proiectului Belene, 28% sunt împotrivă, în timp ce alţii nu şi-au definit poziţia. Ţara depinde aproape în întregime de livrările de gaz şi petrol ruseşti, singura sa centrală nucleară de la Kozlodui, tot în nordul ţării, cu reactoare ruseşti, utilizează combustibil din Rusia, iar singura sa rafinărie de petrol aparţine unei firme ruseşti.