Patronatele din industria alimentară estimează diferit impactul scăderii TVA asupra preţului alimentelor, de la diminuări cu 18% ale preţurilor şi eliminarea evaziunii până la stagnări ale acestora şi creşterea fraudei fiscale. „Probabil că procesatorii vor reduce preţurile, dar asta nu se va simţi la raft”, a spus preşedintele federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan. El crede că pentru diminuarea preţurilor este nevoie de scăderea TVA pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător, procesator şi comerciant. În schimb, preşedintele patronatului din panificaţie Rompan, Aurel Popescu, crede că produsele alimentare se vor iefini cu circa 18% în urma scăderii TVA. Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, afirmă că reducerea TVA pentru alimentele de bază ar duce la scăderi de preţuri cu până la 20%. „Eroare de tehnică... mă depăşeşte. Aş traduce termenul prin: au stat în Parlament şi habar nu au ce au votat”, a spus Sorin Minea. Totodată, potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, lucrul cel mai important este faptul că proiectul de lege privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost adoptat.