• Programul „Şcoala Altfel”, iniţiat de MEN, nu este văzut cu ochi buni de aproape 5.000 de profesori din Galaţi! Motivul? Ei spun că trebuie să ceară bani de la părinţi pentru derularea activităţilor extracurriculare deşi, paradoxal, învăţământul românesc este gratuit! La Constanţa, ISJ spune că programul MEN a fost foarte bine primit atât de părinţi, cât şi de cadrele didactice.
Deşi este doar al treilea an în care urmează să fie implementat, programul „Şcoala Altfel”, iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), nu mai este văzut cu ochi buni de mii de cadre didactice din Galaţi! Ele reclamă că trebuie să ceară bani de la părinţi pentru derularea activităţilor extracurriculare, deşi se spune că învăţământul românesc este gratuit! Preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi - instituţie afiliată la Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Lidia Antoniu, a anunţat că aproximativ 4.800 de cadre didactice din judeţ au semnat o petiţie în care informează forurile responsabile că intenţionează să nu se mai implice în desfăşurarea programului de activităţi educative extracurriculare şi extraşcolare „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!“. Potrivit reprezentantului sindicatului, decizia cadrelor didactice de a nu se mai implica în acest eveniment, programat în intervalul 7 - 11 aprilie, are la bază tot mai desele acuze la adresa profesorilor privind faptul că ar solicita bani de la părinţi şi elevi, fără a putea să justifice modul în care sunt cheltuiţi.
COLABORARE ÎNTRE INSTITUŢIILE CONSTĂNŢENE La Constanţa, atât reprezentanţii Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP), cât şi inspectorii şcolari spun că programul a fost foarte bine primit atât de părinţi, cât şi de cadrele didactice şi nu sunt semnale că nu s-ar mai dori derularea lui, din contră. Copiii au fost mai mult decât încântaţi să viziteze cazarma de pompieri, o fabrică de pâine, muzee, obiectivele din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii sau Portul Constanţa. Inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Răducu Popescu, a declarat că în oraşul nostru există o comunicare bună între asociaţiile de părinţi şi cadrele didactice - totul în interesul elevului. „În programul „Şcoala Altfel” s-au implicat şi instituţii precum Administraţia Portului Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Consiliul Judeţean Constanţa şi Consiliul Local Municipal Constanţa”, a declarat prof. Popescu. La rândul său, vicepreşedintele SLSIP, prof. Mihaela Caterinici, a declarat că, din punctul său de vedere, protestul celor de la Galaţi a fost organizat pentru a se constata cât de important este sprijinul părinţilor în învăţământul românesc, chiar dacă se spune că este gratuit! Iar în ceea ce priveşte dascălii: „Acest program este o ocazie de a face mai degrabă muncă voluntară, pentru că nu sunt asigurate fonduri de la bugetul de stat pentru derularea lui. De multe ori profesorii achiziţionează materialele pentru desfăşurarea activităţilor”, a declarat prof. Caterinici.