Parfum comestibil, lansat în cadrul unui festival gastronomic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parfum comestibil, lansat în cadrul unui festival gastronomic

11 Mai 2017 / 21:13 660 accesări
Cosmin Toma - Sursa foto: adevarul.ro

Cosmin Toma - Sursa foto: adevarul.ro

Un parfum comestibil, cu miros de lavandă și mentă sălbatică, a fost lansat joi în cadrul unui festival gastronomic, Alba Carolina Food Fest, desfășurat la Alba Iulia, de către chef Cosmin Toma, un bucătar cunoscut pentru faptul că îi place să inventeze rețete culinare și, totodată, să le reinterpreteze pe cele clasice.

"Vert de Toma", un parfum atât pentru corp, cât și pentru mâncare, este preparat din lavandă, busuioc, mentă, apă de la izvorul din incinta mănăstirii Rîmeț, precum și un ingredient secret, a declarat, pentru AGERPRES, chef Cosmin Toma. Acestuia i-a venit ideea în urmă cu câteva luni de a realiza un parfum comestibil, cu care clientul să se poată și parfuma, dacă vrea, sau să-l pulverizeze peste mâncare.

Cosmin Toma a menționat că parfumul este indicat pentru preparate precum piept de rață cu fructe de pădure, cotlet de porc cu pere și deserturi.

"Am experimentat parfumul pe clienții unui restaurant din Sebeș. Să știți că lumea îl folosește", a spus Toma. El a precizat că intenționează să înregistreze la OSIM atât conținutul parfumului, cât și sigla inscripționată pe sticluța acestuia.

Duminică, în ultima zi a festivalului care se desfășoară în Șanțurile Cetății Alba Carolina, alături de alți bucătari și cu sprijinul unor voluntari, Cosmin Toma vrea să prepare cel mai mare salam de biscuiți din România.

La prima ediție a festivalului, Toma a lansat cea mai mare carte de bucate din România, de trei metri înălțime, intitulată ''Euphoria''.

Cosmin Toma, participant de-a lungul timpului la diverse competiții, expoziții cu specific culinar, inclusiv show-uri de televiziune — el însuși prezentator și realizator la o televiziune locală, este un bucătar care nu duce lipsă de creativitate și inventivitate. Printre rețetele sale inedite se numără ''Sarmale întoarse'', ''Desert din vanilie servit în intestin de porc'', sau ''Ghiveci cu flori''.

De joi până duminică, în cetatea din Alba Iulia sunt prezenți peste 25 de vendori stradali din toată țara, cu autobuze, rulote, căruțe, standuri și truck-uri, ce îi îmbie pe localnici și turiști cu o varietate de preparate de tip fast food. Sunt programate o serie de show-uri culinare, atmosfera fiind animată de cântăreți stradali, cu tobe, vioară, chitară și acordeon.

Vineri si sâmbătă, cei prezenți vor putea gusta din preparate făcute după rețete antice, în cadrul unui show culinar pregătit de reenactorii din Garda Apulum. Nu vor lipsi nici spectacolele culinare susținute de chef Cezar Muntean, deținător al mai multor premii în domeniul gastronomic, și maestrul bucătar Jakob Hausmann.



12