Parfumuri contrafăcute în valoare de 3 milioane euro, descoperite într-un container în Portul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parfumuri contrafăcute în valoare de 3 milioane euro, descoperite într-un container în Portul Constanţa

Eveniment 18 Martie 2021 / 16:45 1213 accesări

Procurorii DIICOT şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale a Vămilor şi Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea au descoperit într-un container în Portul Constanţa parfumuri contrafăcute aduse din Turcia, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în interiorul containerului au fost găsite 503 cutii cu sticle cu lichid parfumat, ambalate individual, în cutii inscripţionate cu mărci de parfumuri consacrate. Au fost inventariate 65.700 de sticle cu parfum, de diferite cantităţi şi branduri, cu valoare de piaţă ce depăşeşte 3 milioane de euro, produse ce urmau să ajungă pe piaţa neagră din România şi alte state din UE.

Descinderile în Portul Constanţa au fost efectuate în cadrul unei anchete a DIICOT de destructurare a unei grupări infracţionale, în acest caz fiind arestate, săptămâna trecută, opt persoane, iar şase inculpaţi sunt cercetaţi sub control judiciar.

Este vorba de o grupare infracţională care a reuşit să introducă în ţară, cu ajutorul a doi poliţişti şi trei vameşi, peste 580.000 de parfumuri contrafăcute, purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux, cu o valoare estimată de 25 milioane euro. Din această cantitate, procurorii au reuşit să indisponibilizeze peste 275.000 de parfumuri contrafăcute.

Gruparea folosea societăţi comerciale, controlate de oameni de afaceri turci, de origine kurdă, cetăţeni români, libanezi şi armeni, pentru a realiza operaţiuni de import prin portul Constanţa Sud-Agigea, având ca obiect declarat cuptoare electrice, provenite din Turcia, însă în fiecare container au fost ascunse cantităţi semnificative de parfumuri contrafăcute, purtând însemnele distinctive ale unor branduri de lux.

Activitatea acestei grupări a fost sprijinită de un comisar-şef de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, un agent-şef principal de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa.

Conform DIICOT, introducerea în ţară a parfumurilor s-a realizat în baza înţelegerii prealabile stabilite de către cetăţenii turci cu doi inspectori vamali, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.

Totodată, gruparea a beneficiat şi de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalităţile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea cu privire la produsele neevidenţiate în documente.

În sprijinul grupării, au fost cooptaţi şi un agent-şef principal de poliţie în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar-şef de poliţie în cadrul BCCO Constanţa, care au asigurat permisiunea derulării operaţiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenţei, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora şi, totodată, au oferit garanţia efectuării în condiţii de siguranţă a acestor operaţiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuţiilor de serviciu şi a prerogativelor conferite de funcţiile deţinute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate.



12