Pe 27 februarie se împlinesc 82 de ani de la moartea fiziologului rus Ivan Pavlov, anunță descopera.ro. Moştenirea pe care a lăsat-o medicinei a fost una semnificativă, Pavlov fiind primul om de ştiinţă care a studiat fenomenul condiţionării clasice. Fiziologul a făcut o serie de experimente pe un câine pentru a înţelege reflexul condiţionat, iar copiii învaţă şi astăzi despre acestea la orele de Biologie.
În anii 1890, rusul laureat al Premiului Nobel a investigat funcţia gastrică a câinelui prin externalizarea glandei salivare pentru a putea colecta saliva produsă ca răspuns la mâncare. În timpul experimentelor a observat că tendinţa de a saliva apare înainte ca hrana să ajungă efectiv în gura câinelui.
A început să cerceteze mai îndeaproape acest lucru şi a ajuns să stabilească legile fundamentale pentru apariţia şi eliminarea salivei - numite „reflexe condiţionate“. Practic, şi-a dat seama că salivarea apărea condiţionat, ca urmare a experienţelor precedente ale animalului.
Câinele pe care a făcut experimente Pavlov a fost împăiat şi expus la muzeul dedicat lui Pavlov, aflat în Riazan, Rusia.