Părinți, vi se pregătește ceva! Veți fi obligați să vă întoarceți în bănci!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Părinți, vi se pregătește ceva! Veți fi obligați să vă întoarceți în bănci!

Educație 17 Iunie 2018 / 16:10 792 accesări

Ai un copil la școală?! Este posibil să te întorci și tu în bancă să faci educație parentală. Ministerul Educației Naționale (MEN) propune introducerea Educației parentale în fișele de post ale cadrelor didactice, asistenților medicali și sociali, cu 2 ore pe săptămâna alocate parentingului care să fie incluse în normă. De asemenea, autoritatea are în vedere ca fiecare părinte să participe la cursuri de Educație parentală, în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învățământ. „Susținerea formării și dezvoltării competențelor parentale devine una dintre misiunile pe care statul trebuie să și le asume, dacă dorim că educația copiilor și tinerilor să devină o acțiune coerentă, eficientă și care să ofere șanse egale tuturor“, anunță Ministerul Educației.

Un alt obiectiv ar fi introducerea unei noi profesii - cea de educator parental, cu modificarea fișei de post a educatorilor, profesorilor, asistenților medicali, psihologilor, dar și „desemnarea unei autorități centrale cu rol determinant în monitorizarea și evaluarea procesului de implementare a sistemului de educație parentală“. Concret, Ministerul spune că noile fișe de post ale profesorilor, asistenților medicali și ale asistenților sociali care sunt implicați în educație parentală trebuie să conțină două ore pe săptămână, alocate educației parentale, care să fie incluse în normă.

Proiectul mai prevede o rețea națională de educatori parentali, pornind de la propunerea UNICEF ca în fiecare județ și sector din Capitală să existe câte 4 formatori în educație parentală.

Potrivit propunerii Ministerului, obiectivul principal al activităților de educație parentală este de a-i face pe părinți să conștientizeze cât de important este rolul pe care îl au în dezvoltarea copilului, pentru ca apoi „să își îmbunătățească sau să-și modifice unele cunoștințe, atitudini, înțelegeri/viziuni și practici de îngrijire și educație în conformitate cu recomandările psiho-pedagogiei moderne“.

Toate aceste modificări sunt cuprinse în strategie națională de educație parentală 2018-2025, pus în dezbatere publică până pe 10 iulie 2018.

Vom vedea dacă această inițiativă va fi pusă în aplicare. Până atunci, părinții se pot implica activ și trimite propuneri, sugestii și observații pe adresa de e-mail claudia.teodorescu@edu.gov.ro, informează Ministerul Educației.



12