Părinții cer măsuri de securitate sporită în școli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Delăsarea sistemului naște violență

Părinții cer măsuri de securitate sporită în școli

Educație 06 Februarie 2018 / 14:55 2589 accesări

Reprezentanții părinților spun că în școli există o „delăsare inadmisibilă“ față de siguranță elevilor, precizând că nu se iau măsuri la nivelul școlilor, administrației locale sau centrale. Mai mult, aceștia sunt nemulțumiți că Ministerul Educației Naționale nu a mai făcut de câțiva ani o statistică a cazurilor de violență. Ultimul caz de violență a fost înregistrat la Constanța, pe holurile Școlii generale 28. Un elev problemă a fost agresat de trei mămici ale unor colegi de clasă.

Părinții au devenit o componentă importantă în procesul de învățare al sistemului de învățământ. Și cum era și firesc, ei arată cu degetul neajunsurile unui sistem care nu numai că nu-l crește pe copil din toate punctele de vedere, ci îl și pune în pericol. „În școli sunt multe lucruri care nu se respectă și nu se acționează. În unitățile școlare există o stare de delăsare inadmisibilă. Sunt profesori care trec pe holurile școlilor și văd elevii care se înjură, se îmbrâncesc și nu au niciun fel de reacție, să îi întrebe pe copii cine sunt, de la ce clasă, cine este dirigintele. (...) În general, directorii de școli au obiceiul să nu sesizeze violențele din școli astfel încât să nu se constituie o problemă la nivelul unității școlare pentru că ei sunt obligați să ia niște măsuri. Există o comisie, la nivelul fiecărei unități școlare, care nu prea funcționează, din păcate“, a declarat președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, conform Mediafax.

Federația Părinților a avut, de-a lungul anilor, inițiative în ceea ce privește siguranța în școli, dar nici consiliile locale și nici ministerul Educației nu au făcut pași reali în rezolvarea problemelor. „Conform legii actuale, paza ar trebui să revină consiliului local, numai că domnii primari nu vor să bugeteze posturile de paznici și nu înțeleg de ce. Primarul trebuie să slujească comunitatea, nu propriile lui interese. Am făcut, acum doi ani, un experiment la Hunedoara, cu un buton de panică, care a fost un succes deplin, cu 80% au scăzut cazurile de violență. Atunci, s-a făcut un protocol între Ministerul de Interne și prefecturi, astfel încât după acești doi ani să se implementeze la nivel național. Din păcate, a existat aceeași rea voință“, a adăugat reprezentantul părinților.

Lipsă de implicare

Reprezentantul părinților a menționat că cea mai bună soluție pentru diminunarea cazurilor de violentă în școli ar fi ca Ministerul Educației să deblocheze posturile de paznici, menționând că fiecare unitate școlară ar avea nevoie de doi paznici. Lipsa implicării consiliilor locale în ceea ce privește pază corespunzătoare în școli este menționată și de reprezentanții elevilor. Totuși, atât părinții, cât și elevii recunosc că o altă cauza care duce la acte de violență în școli este legată de abuzurile care se petrec asupra copiilor chiar în familie. În ultima săptămâna, în mai multe școli din România au fost înregistrate incidente, cel mai mediatizat fiind chisr cel dintr-o școală constănțeană.

Vă amintim că că, în data de 30 ianuarie, o mamă disperată de ceea ce i s-a întâmplat copilului ei la școală a pus pe Facebook o filmare în care se pot observa imagini violente surprinse în care copilul său este bătut cu bestialitate de trei femei. Totul s-a întâmplat într-o pauză, ceilalți elevi asistând îngroziți la întreaga scenă. În imagini se poate vedea cum copilul este pus lângă zidul holului și lovit cu pumnii și picioarele de femeile nervoase. Cazul a revoltat întreaga comunitate, iar motivul care le-a îndemnat pe cele două mame să acționeze în felul acesta este unul din ce în ce mai des întâlnit în școlile românești - bullying-ul (elevi terorizați de colegi). Astfel, a ieșit la iveală că băiatul bătut are 14 ani, a rămas repetent în repetate rânduri, s-a mutat de la o școală la alta până a nimerit la Școala generală nr. 28 Dan Barbilian. Aici a găsit teren propice să-și terorizeze colegii. Tactica implica, după spusele unor părinți, o gamă largă de manifestări - amenințări cu moartea, bătăi, șantaj, bătăi. Sătule de aceste comportamente, cele două mămici au venit marți, 30 ianuarie, să depună plângere la direcțiunea școlii. Pe hol l-au întâlnit pe elevul-problemă și furia a iești la suprafață. L-au încolțit și l-au atacat. Conflictul a fost stins de profesorii de serviciu și de câțiva elevi din clasele mai mari. În cele din urmă, mămicile violente au fost și arestate, iar copilul bătut a primit îngrijiri medicale de specialitate.

Taguri articol


12