Părinţii, obligaţi să cotizeze sub formă de şpagă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Înscrierile în clasa 0/1: după funeraliile lui Funeriu, parastasul lui Baba!

Părinţii, obligaţi să cotizeze sub formă de şpagă

Eveniment 03 Martie 2012 / 00:00 916 accesări

Dacă fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a iniţiat dezastrul din sistemul de învăţământ românesc, prin măsurile luate în timpul mandatului său, actualul ministru, Cătălin Baba, şi-a propus să dea lovitura de graţie Educaţiei, continuând opera predecesorului său. Aşa se face că, în ciuda protestelor părinţilor şi a sindicaliştilor din sistem, care au atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Educaţiei că şcolile nu sunt pregătite pentru acest pas, începând cu anul şcolar viitor, învăţământul primar va avea cinci ani, fiind inclusă aici şi clasa pregătitoare. Pregătirile au început încă de luna trecută, când, la nivelul întregii ţări, au fost demarate evaluările psihomatice, pentru copiii pe care părinţii vor să-i dea în clasa pregătitoare/clasa I cu un an mai devreme sau, dimpotrivă, pentru cei pe care părinţii vor să-i mai ţină acasă un an, respectiv să-i înscrie în grupa pregătitoare. Evaluările ar fi trebuit să se încheie pe 29 februarie, dar, având în vedere faptul că mulţi părinţi nu au reuşit să-şi depună cererile la timp, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au decis prelungirea perioadei de evaluare. Asta deşi, începând de luni, 5 martie, începe isteria primei etape a înscrierilor la şcoală. Şi asta fără să mai luăm în calcul faptul că numărul psihologilor şcolari este extrem de mic comparativ cu numărul viitorilor elevi: 36 de echipe formate din doi specialişti la aproape 10.500 de elevi, cât se estimează că se vor înscrie în clasa pregătitoare/clasa I.

ÎNSCRIERILE NEOFICIALE, FINALIZATE Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Maria Moga, pentru copiii evaluaţi abia acum, părinţii vor avea timp să depună dosarele la şcoli, în condiţiile în care prima etapă a înscrierilor durează până pe 16 martie. Din păcate, chiar dacă, oficial, înscrierile încep pe 5 martie, neoficial, listele multora dintre unităţile de învăţământ sunt deja pline. Practic, tot ceea ce Ministerul Educaţiei a reuşit să facă în învăţământul primar, prin adăugarea unei noi clase, a fost să înmulţească numărul părinţilor disperaţi să prindă un loc la şcoala dorită. Mai grav este faptul că sunt cazuri în care arondarea străzilor din municipiul Constanţa (dar nu numai) unităţilor de învăţământ din vecinătate s-a făcut deficitar, un exemplu în acest sens fiind blocul L2 din Constanţa, situat la intersecţia străzilor Solidarităţii cu Dumitru Marinescu. Potrivit constănţenilor care nu au dorit să-şi divulge identitatea de frica unor eventuale repercusiuni, blocul se află „gard în gard” cu Şcoala Generală „Nicolae Tonitza”. Cu toate acestea, în urma arondării făcute de ISJ, o scară a fost trecută la Şcoala Generală „Nicolae Tonitza”, iar celelalte trei scări au fost „aruncate” la doi kilometri depărtare, la Şcoala Generală „Constantin Brâncoveanu”. „Nu cunosc criteriile de arondare folosite de inspectorat, dar insist ca fiul meu să fie arondat şcolii lângă care locuim”, a spus, nemulţumită, una dintre mamele din blocul L2.

ÎNCURAJAREA ŞPĂGII În astfel de cazuri, nu este exclus ca părinţii, în disperare de cauză, să fie dispuşi să scoată bani din buzunar pentru a fi siguri că vor prinde loc la şcoala dorită. Dacă luăm în calcul şi faptul că sălile de clasă destinate copiilor din clasa pregătitoare trebuie dotate cu mobilier special, adecvat vârstei elevilor, şi că bugetul unităţilor de învăţământ este insuficient, banii părinţilor dornici să-şi vadă copilul înscris la o anumită şcoală vor fi o adevărată „mană cerească” pentru directori. Cu alte cuvinte, măsurile luate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte sistemul educaţional din România nu fac altceva decât să încurajeze mita. În ciuda nemulţumirilor manifestate de părinţi, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine, în continuare, prevederile Legii Educaţiei pe care a iniţiat-o, refuzând să admită că situaţia de pe teren diferă de cea expusă pe hârtie. Mai mult, demnitarul îi acuză pe politicieni de învrăjbirea părinţilor. „Cred că unele relatări inexacte, răuvoitoare şi scoase din context au dus la o tentativă, nereuşită, de instrumentalizare a părinţilor împotriva ministerului. Nu pot altfel să explic de ce apar aceste turbulenţe (protestele părinţilor din ultimele zile - n.r.)”, a spus Funeriu. Dacă demnitarul nu poate găsi o explicaţie pentru protestele părinţilor, noi putem. În condiţiile în care Monitorul Oficial (în care a fost publicat ordinul acum o lună - n.r.) nu face parte din lectura zilnică a cetăţeanului de rând, mulţi dintre părinţi au aflat despre metodologia de înscriere pe măsură ce aceasta era dezbătută de mass-media.



12