Părinții susțin cu bani învățământul gratuit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Statul își bate joc de școală

Părinții susțin cu bani învățământul gratuit

Educație 24 Ianuarie 2018 / 16:39 877 accesări

Toate neajunsurile sistemului de învățământ românesc sunt acoperite de părinți, cu bani, atunci când aceștia îi au. În cazul în care familiile nu au o situație financiară bună, copiii abandonează școala. Cam acesta este profilul învățământului românesc, iar calculele Comisiei Europene o demonstrează negru pe alb. Părinții elevilor subvenționează cu 15 miliarde de lei pe an sistemul de educație. Comisia Europeană subliniază că, în alte țări, contribuțiile financiare ale părinților nu depășesc 12% din bugetul acordat de stat. În România se ajunge la aproape 40%. Banii cheltuiți de părinții elevilor se tot adună până ajung în total la aproape 15 miliarde de lei pe an.

„La 100 lei cheltuiți de stat pentru educație, părinții mai adaugă în medie încă 39 lei. Sunt părinți bogați care pot să adauge de două ori mai mult. Părintele va investi în copil, dă câți bani are. Probabil de asta și statul își bate joc de educație“, a precizat Daniela Vișoianu, din cadrul Coaliției pentru Educație, conform Digi24.

Deși bugetul pentru educație de anul acesta este mai mare, statul cheltuie cu fiecare elev doar 11,15 lei. Diferența reprezintă banii pentru salariile profesorilor și alte cheltuieli.

Chiar și fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a afirmat, anul trecut, că „gratuitatea“ există doar în teorie și că părintele nu are încotro decât să plătească: „Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic“, a declarat ministrul Liviu Pop anul trecut.

Problema majoră a sistemului de învățământ este reprezentată de abandonul școlar, care de cele mai multe ori este o urmare a imposibilității părinților de a plăti pentru școală, deși prin Constituție învățământul este obligatoriu și gratuit. Totuși, România este țara unde doi din zece elevi ajung să renunțe la școală, iar cei mai mulți provin din familii sărace.

Taguri articol


12