Părinții victimelor din Colectiv, nemulțumiți de stadiul dosarelor și persoanele cercetate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Părinții victimelor din Colectiv, nemulțumiți de stadiul dosarelor și persoanele cercetate

Eveniment 26 Octombrie 2016 / 14:27 520 accesări

Părinții a trei dintre tinerii decedați în urma incendiului din clubul Colectiv s-au arătat nemulțumiți miercuri de stadiul în care se află dosarele deschise în urma tragediei și consideră că nu sunt cercetate toate aspectele și persoanele responsabile pentru moartea tinerilor.

"Principala nemulțumire este că niciunul dintre cele trei dosare nu este încă pe rol, cea mai avansată fază este camera preliminară. Un al doilea lucru este faptul că, după atâtea anchete și după un an, considerăm că nu au fost puși sub acuzare toți responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo", a declarat, într-o conferință de presă susținută la sediul unei case de avocatură, Laurențiu Istrate, părintele unuia dintre tinerii decedați după incendiu.

El a susținut că mai sunt persoane de cercetat, inclusiv în ceea ce privește incendiul."Din punctul de nostru de vedere, sunt două lucruri clare de cercetat - de ce s-a produs, cum s-a produs și al doilea intervenția pentru salvarea tinerilor și tratamentul lor în spitale", a spus Istrate.

Potrivit acestuia, modul în care s-a produs incendiul se cercetează în trei dosare, unul la Parchetul General, unul la Parchetul Militar și unul la DNA, dar despre intervenție și tratamentul în spitale nu este deschisă nicio anchetă, autoritățile statului nu s-au autosesizat.

"Obiectivul nostru este de a face ca în România astfel de lucruri să nu se mai întâmple și prin asta înțeleg ca în spitalele din România bolnavii să fie tratați corespunzător, autoritățile să aibă responsabilitatea și puterea ca, în cazul în care nu sunt condiții, să spună 'da, noi nu putem să îi tratăm, îi trimitem în locuri în care, chiar dacă este în străinătate și costurile sunt altele, să aibă o șansă la viață', dar bineînțeles că în același timp ne-am dori ca aceste condiții să fie și în România", a afirmat Istrate.

În opinia sa, cauzele incendiului au fost în primul rând administrative, deoarece cei care au decis darea în folosință a acelui spațiu "impropriu" - proprietarii clădirii, ai clubului, autoritățile - trebuiau să respecte legea.

"În ceea ce privește ce s-a întâmplat după, cred că a fost o intervenție lăsată la îndemâna celor care au ajuns acolo, adică necoordonată. Noi dorim ca acest aspect să se cerceteze, eu nu sunt în măsură să spun că trebuia să o coordoneze x și y, dar am auzit în acest an că există proceduri, că există legi, că exista o procedură de acțiune în astfel de cazuri, acolo nu s-a văzut așa ceva", a adăugat Istrate.

Un alt părinte al unui tânăr decedat după incendiu, Narcis Hogea, a subliniat și el că este necesar să se cerceteze și ce s-a întâmplat după incendiu.

"Cel puțin revolta mea se bazează pe faptul că până acum nu s-a gândit să se cerceteze ce s-a întâmplat după incendiu, nimeni nu s-a întrebat dacă intervenția a fost corectă sau nu, dacă în spitale tratamentul medical și tratamentul etic vizavi de aparținători și față de pacienți au fost corecte", a afirmat Narcis Hogea.

Avocatul Antoniu Obancea, cel care îi reprezintă pro-bono pe părinții tinerilor decedați la Colectiv, a explicat stadiul juridic al dosarelor constituite în urma incendiului.

"Sunt trei dosare, divizate pe criterii de competență, cauzalitatea tehnică a incendiului a fost instrumentată de Secția de Criminalistică a Parchetului Înaltei Curți, dosarul este trimis în judecată, este într-o formă de cameră preliminară, deci suntem la jumătatea distanței de a începe efectiv judecata. Celelalte două dosare, întrucât au fost constatate fapte de corupție, respectiv fapte asimilate infracțiunilor de corupție, fac obiectul competenței DNA, de aceea sunt mai multe dosare", a spus Antoniu Obancea.

Taguri articol


12