Parisul, Berlinul şi Londra vor ca premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, să fie numit în postul de secretar general al NATO, care va deveni vacant în iulie, un sprijin care aproape îl asigură că îi va succeda în funcţie lui Jaap de Hoop Scheffer. Potrivit ”Sueddeutsche Zeitung”, care nu citează surse, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel şi premierul britanic, Gordon Brown, au ajuns la un acord privind numele acestuia. ”Nominalizarea lui Rasmussen este practic asigurată”, apreciază ziarul, care aminteşte că Washingtonul susţine, în general, alegerea europenilor, pentru ca aceştia să sprijine decizia americanilor pentru postul de comandant suprem. SUA trebuie să se pronunţe înaintea următorului summit al NATO de la 4 aprilie, din Strasbourg (Franţa).
Conservatorul Anders Fogh Rasmussen, în vîrstă de 56 de ani, care a fost în favoarea războiului din Irak şi este partizanul unui angajament ferm în Afganistan, îşi susţine candidatura de la începutul anului, aminteşte ”Sueddeutsche Zeitung”. Necunoscut de noua administraţie americană, el urmează să discute cel puţin cu James Jones, consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Barack Obama, înaintea summit-ului NATO.
”Risc foarte mare de haos în timpul summit-ului NATO”
”Organizarea summit-ului NATO la Strasbourg, la 3 şi 4 aprilie, este o oportunitate formidabilă pentru oraş, dar există, de asemenea, un risc foarte mare de haos în timpul manifestaţiilor”, a declarat, duminică, primarul socialist Roland Ries. ”Noi mai ştim că, alături de cei care vor să manifesteze în mod paşnic împotriva NATO şi care au motive să facă acest lucru, vor exista şi alţi manifestanţi al căror obiectiv nu este acela, ci al căror obiectiv este să spargă, să transforme acest eveniment într-un eveniment negativ pentru oraş şi, bineînţeles, pentru NATO. Cred, într-adevăr, că riscul de a vedea degenerînd această manifestaţie, prevăzută să fie paşnică, pentru că vor exista persoane puse pe spart, anarhişti veniţi din toată Europa, este totuşi foarte mare”, a subliniat primarul oraşului Strasbourg. Astfel, este necesar ca organizatorii să facă în aşa fel încît summit-ul şi contra-summit-ul să nu se întîlnească, în opinia acestuia.
Măsurile de siguranţă prevăd în mod special ca manifestanţii contra-summit-ului să fie admişi într-o zonă îndepărtată de centrul oraşului, pe malul fluviului Rin, în afara zonelor roşii, accesibile doar purtătorilor de ecusoane. Ries a explicat că numărul forţelor de securitate prezente la 3 şi 4 aprilie nu sînt publice şi că anumite informaţii cu privire la organizarea summit-ului sînt confidenţiale. El s-a declarat, totuşi, surprins de măsurile de securitate prevăzute. ”În ceea ce priveşte măsurile de securitate şi de perturbare a vieţii cotidiene a cetăţenilor în timpul celor două zile de summit, acestea depăşesc cu mult aşteptările pe care le aveam”, a spus el.