Scopul teroriștilor este de a semăna groaza în sufletele oamenilor, încât aceștia să ajungă să se teamă și de umbra lor, să se baricadeze în case, reunțând la cafeaua băută într-un local cochet sau la plimbările sub clar de lună, de teamă să nu cadă victime vreunui atacator. Totuși, după fiecare atentat care a îndoliat Europa, oamenii au continuat să iasă pe străzi, să își vadă de viețile lor, mai conștienți de pericole, dar necedând fricii. În consecință, sfidând evidențele, capitala Franței, greu încercată de atentate, întoarce și celălalt obraz, metaforic vorbind, și deschide, la mijlocul lunii octombrie, prima sa tabără pentru refugiaţi. Anunțul a fost făcut, marţi, de primarul Anne Hidalgo.
Primărița pariziană a precizat că tabăra va fi împărţită în două: o parte pentru bărbaţi, cealaltă pentru femei şi copii. Partea pentru bărbaţi va avea 400 de locuri, iniţial, şi va ajunge la 600, până la sfârşitul anului. Partea pentru femei şi copii va avea 350 de locuri. Bugetul pentru acest proiect este de 6,5 milioane de euro, din care 80% va fi acoperit de Primăria Parisului. De asemenea, Primăria va acoperi 50% din costul de funcţionare a taberei, adică 1,2 milioane de euro pe an. Anne Hidalgo a explicat că a fost inspirată de tabăra Grande-Synthe din Dunkirk, pe coasta de nord a Franţei, unde a fost deschisă, anul acesta, prima tabără de refugiaţi recunoscută internaţional. Până la 2.500 de oameni pot locui acolo în locuinţe din lemn. În luna mai, Hidalgo a anunţat că proiectul va respecta reglementările ONU şi le va oferi un loc decent de trai migranţilor fără adăpost din oraş.
O serie de naufragii înregistrate în Marea Mediterană ar putea face ca 2016 să fie anul cu cele mai multe victime în rândul refugiaţilor. Numărul deceselor a crescut cu o treime în primele nouă luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi. Circa 204.000 de solicitanţi de azil au ajuns în Europa de la începutul anului, 156.000 în Grecia şi 47.000 în Italia.